U organizaciji udruge 4 Grada Dragodid i Turističke zajednice Grada Paga uz domaćine Grad Pag i Solanu Pag u subotu, 6. svibnja 2023. u Pagu održat će se 6. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida.

 

Cilj ovog događaja je promocije kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje.

Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida održat će se na lokaciji Solane Pag (GPS lokacija).

 

Prijavljeno je 15 ekipa koje će 2 sata graditi kružnu građevinu u suhozidu

Od organizatora doznajemo da je prijavljeno petnaest ekipa od čega deset natjecateljskih koje će dva sata graditi kružnu građevinu u suhozidu.

Sve ekipe grade istovremeno, jedna do druge, svaka svoj segment zida, a vrednovat će se završenost segmenta i kvaliteta zida. Nakon gradnje slijedi zajednički ručak, žiriranje te proglašenje pobjednika. Izgrađena građevina, svojevrsni mali amfiteatar ostati će kao uspomena na ovo natjecanje.

U okviru Prvenstva, Ministarstvo kulture i medija koje je pokrovitelj ovom događaju, dodijelit će UNESCO povelje nositeljima kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje.

 

U petak dođite na okrugli stol “Prilike i izazovi za paške poljoprivrednike i stočare”

U petak, 5. svibnja u popodnevnim satima u Kneževom dvoru u Pagu održat će se okrugli stol „Prilike i izazovi za paške poljoprivrednike  i stočare” u organizaciji Paške sirane, Udruge proizvođača paškog sira i  LAG-a Mentorides te suhozidno-poljoprivredno izlaganje. Ulaz je slobodan.

 

Organizatori: 4 GRADA DRAGODID, Turistička zajednica Grada Paga

Domaćini: Grad Pag, Solana Pag

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO

Prvenstvo program Pag 2023

 

_______________

Autor: Dragodid

Fotografije: Dragodid