PAG i KRK – CRO RACE od ove godine po prvi puta i na otocima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.03.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

8. izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race ove godine dolazi i na otoke. Novalja na otoku Pagu postala je prvi otočni cilj CRO Race-a. Osim Paga, biciklisti će voziti i po otoku Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin u povijesti utrke.

 

Ovogodišnja CRO Race utrka održat će se od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine.

Vrhunsko sportsko događanje kroz šest etapa natjecanja prolazi kroz cijelu Hrvatsku. Okuplja svjetske bicikliste i timove iz kategorija UCI WorldTeams, UCI ProTeams i UCI Continental Teams.

 

Promocija Hrvatske – utrka se prikazuje u više od 190 država na 6 kontinenta

I ove će godine u ukupno više od tisuću kilometara biciklisti odvoziti natječući se za pobjednika CRO Race-a. Gledatelji diljem svijeta imat će priliku vidjeti neke od najljepših dijelova naše države jer se utrka prikazuje na šest kontinenata, u više od 190 država.

Kvalitete neće nedostajati ni u sportskom dijelu – očekuju se nastupi nekoliko najboljih svjetskih timova iz kategorije UCI WorldTeams. Zvučna imena nastupala su i dosad na CRO Race-u. Prošle godine pobjeda je za dlaku izmaknula pobjedniku Tour de Francea 2022., Dancu Jonasu Vingegaardu. U ovogodišnjem izdanju publiku opet očekuju najpoznatija imena iz svijeta biciklizma, od kojih se dio redovno natječe na najvećim svjetskim natjecanjima.

CRO Race poseban je po tome što Hrvatsku pretvara u sportsku arenu. Utrka prolazi kroz svakodnevne životne koridore, ulazeći u gradove, prolazeći kroz sela, nacionalne parkove, parkove prirode, pokazujući ono najbolje od mora i kontinenta.

Odvija se na hrvatskim cestama, otvorena je za publiku, a dodatno je uzbuđenje za gledatelje bliski kontakt s natjecateljima. To je specifičnost ovakvih događanja. Osim sportske izvrsnosti Hrvatskoj donose još jednu važnu vrijednost – promociju zemlje kao poželjne turističke destinacije, a naglašava se i njen ogroman potencijal u sferi cikloturizma.

 

CRO Race će poslati u svijet prekrasne kadrove Paga i Krka

„Današnje potpisivanje sporazuma u suradnji s novim destinacijskim partnerom utrke CRO Race, Gradom Novaljom, dokaz je rasta i razvoja utrke. Ujedno pokazuje kako gradovi prepoznaju ovo međunarodno natjecanje kao izvrsnu platformu za vlastitu promociju na svjetskoj razini. Prihvaćajući domaćinstvo utrke dobivaju vrijedan dodatni sadržaj za sebe i svoje goste. Ponosan sam što CRO Race napokon dolazi i na naše otoke koji će dodatno pokazati koliko je zapravo Hrvatska raznolika u svojoj ljepoti“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

 

Novalja kao destinacija aktivnog turizma

Uz Vladimira Miholjevića sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Novalje i predsjednik Turističke zajednice Grada Novalje Ivan Dabo te direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

„Sudjelovanje Grada Novalje kao prve otočne destinacije u svjetskoj klasi biciklističke sportske arene za nas predstavlja veliko postignuće u pozicioniranju sporta kroz turističku lepezu destinacije. U narednom petogodišnjem razdoblju cilj nam je putem ovakvih događanja pozicionirati Novalju kao destinaciju aktivnog turizma, ali i potaknuti sve sudionike na praćenje svjetskih turističkih trendova i sudjelovanje u njima.

Uključivanje Novalje u niz svjetskih turističkih destinacija koje prepoznaju važnost partnerstva na vrhunskim sportskim događanjima podudara se s obilježavanjem 30. obljetnice ponovne uspostave jedinice lokalne samouprave i 70 godina organiziranog bavljenja turizmom“, rekao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

„Čast nam je biti domaćinom treće etape ove etablirane svjetske biciklističke utrke, a ujedno snažnog promotivnog kanala naše zemlje i destinacije. Vjerujem da smo dugogodišnjim radom na poticanju aktivnog i sportskog turizma u Novalji uspjeli stvoriti nove konture i pravce turističkog razvoja. Ova utrka je kruna zajedničkog djelovanja i strateškog promišljanja svih dionika zajednice“, naglasila je direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

 

 

_______________

Autor: hrturizam.hr

Fotografija: Marko Lukunic/Pixell