PAG – Pala vjetroelektrana – pedeset metara čelika zgužvano poput papira

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.10.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

 

Zadarska županija među vodećima je u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, mahom vjetroelektrana. No njih je sada – jedna manje. U prvom u Hrvatskoj podignutom vjetroparku iznad paške Solane, usred jake bure, srušila vjetroelektrana.

Teška 35 tona, strujom može opskrbiti i do 600 kućanstava. Šteta je oko 600 tisuća eura. Preostalih šest u punom je pogonu i nisu primijećena oštećenja.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je jučer na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjertrenjači.
Panza je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema ozlijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema.

Najprije je slomljena jedna od triju elisa na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinjak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u vrtnji, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se.

Prvooptužena bura, puhala je 100-tinjak kilometara na sat, je li doista jedina – kriva, pokušao je doznati Edi Škovrlj.

Izvor i video : vijesti.hrt

Tagovi: