Sirana Gligora opet donosi prestižne nagrade s ocjenjivanja sireva, i to s Great Taste Award u Londonu, te International Cheese Awardsa iz Nantwhicha.

Ovaj put su Londonu s maksimalne tri zvjezdice okrunjeni Paški sir i ovčji sir Likotin afiniran u komini masline, a u Nantwichu je Paški sir zauzeo drugo mjesto u kategoriji specijalnih sireva male proizvodnje, te dobio srebrnu medalju. Od ukupno 12.722 proizvoda hrane i pića iz cijelog svijeta, samo 208 proizvoda, tj. manje od 2% prijavljenih je dobilo prestižne tri Great Taste zvjezdice, što ponovo stavlja Siranu Gligora u sam svjetski vrh proizvođača kvalitetne hrane – prenosi Jutarnji.
.

https://www.facebook.com/sirana.gligora/photos/a.142565785775035/2636917393006516/?type=3&theater

.

Ponosni na proizvode

– Iznimno smo ponosni na ovogodišnja priznanja iz Velike Britanije, kako za naš klasik, već višestruko nagrađivani Paški sir, tako i za naš relativno nov sir – Likotin, proizveden iz ovčjeg mlijeka iz Like i Korduna, te afiniran u komini masline. Ovo je također, još jedna od mnogih svjetskih nagrada za naše afinirane sireve, tj. sireve odležane u kominama masline, grožđa ili maraske. To je naša unikatna proizvodnja, jedini u svijetu radimo ovu tehniku odležavanja sireva. Specifično je i to da maslinovu kominu dobivamo isključivo s otoka Paga, iz antičkih lunjskih maslinika. Maslinova komina, osim što pridonosi specifičnom okusu i aromi, također, s obzirom na to da sadrži maslinsku kiselinu, mijenja strukturu tijesta sira, tako da, praktički, afiniranjem dobivamo gotovo pa novi proizvod, sir posebnih karakteristika. Afinaža je vrlo delikatan i radno intenzivan proces, te je za njen uspjeh presudna predanost i iskustvo naših sirara, za Jutarnji je rekao Šime Gligora, direktor Sirane.

Od ove godine  Gligorine specijalne proizvode limitiranih količina, osim preko webshopa, kupci mogu potražiti i u naše dvije novotvorene delikatesne prodavaonice u zagrebačkim centrima Arena i Cvjetni.

__________
Izvor: jutarnji.hr
Fotografija: Sirana Gligora