PAG – Održana akcija sadnje stabala

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.11.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Učenice i učenici 4. razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca, Pag su u akciji sadnje stabala posadili sadnice crnike i hrasta medunca

Učenici su, sa svojom učiteljicom Alenkom Fabijanić, sudjelovali u akciji sadnje autohtonih otočnih stabala koju je inicirao Marin Buljanović, učitelj informatike u paškoj osnovnoj školi – prenosi radiopag.hr

Sadilo se na predjelu Blato, uz državnu cestu D-106, na livadi koja je predviđena za sadnju ukrasnog bilja i stabala.

.
Posebna vrijednost akcije je što sadnice nisu kupljene i donesene u Pag, već su dobivene od sjemena otočnih stabala

Naime, Marin Buljanović je prikupio žireve u hrastovoj šumi Dubrava, posadio ih i dobio sadnice i upravo te sadnice su posađene na predjelu Blato.

Pred početak sadnje, agronom Zoran Maržić je učenicama i učenicima pojasnio što su sadnice, kako se dobivaju i pokazao im kako se pravilno sade. Akciju sadnje crnike i hrasta medunca podržao je Grad Pag koji je donirao kolce i mreže potrebne za zaštitu sadnica, a zemlju za sadnju donirao je Market Lorenco.

Hrastova šuma Dubrava, iz koje su uzeti žirevi i od njih dobivene sadnice, zbog niza posebnosti je zaštićena i dio je Posebnog rezervata šumske vegetacije. Jedna od osobitosti hrasta iz šume Dubrava je što su se stabla, tijekom vremena, prilagodila velikoj količini posolice i orkanskim burama, a stabla na sjeveroistočnom dijelu šume rastu doslovno uz more.

Cilj akcije sadnje hrasta medunca i crnike je širenje područja na kojima će rasti autohtona otočna stabla.

__________
Izvor: radiopag.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.