PAG – Održana radionica “Ptice selice” za djecu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.11.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji udruge Volim Vlašići održana je prezentacija Ptice selice te edukativna radionica hvatanja, prstenovanja ptica i izrade hranilica za ptice

Radionica “Ptice selice” održana je u suradnji s OŠ J.Dalmatinac, područnom školom u Vlašićima, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) i JU Natura Jadera.

 

Prezentacija Ptice selice

Radionicu i prezentaciju održao je Adrian Tomik iz HDZPP koji je učenicima u demonstrirao hvatanje ptica i prstenovanje na vrapcu, crvendaću i zlatoglavom kraljiću. Uhvaćene ptice su izmjerene, izvagane, prstenovane te zabilježene kao nalaz (vrsta, spol, starost, masa i veličina) nakon čega su neozlijeđene puštene na slobodu.

Učenici i učiteljica Nataša Semenčić Škoda izradili su mapu s pticama selicama te sjene ptica grabljivica koje su zalijepljene na ulazna vrata škole da se ptice ne zabijaju u staklo.

U sklopu radionice 3 učenika područne škole ispunjavali su radne listove i križaljku u kojima su pokazali izvanredno znanje o pticama, vrstama, staništima i životu ptica. Također, izrađene su i postavljene hranilice za ptice u dvorištu škole koje će pticama prilikom dugih zimskih mjeseci poslužiti za ishranu.

 

 

O radionici

Kao jedan od rezultata projekta CREW koji je Natura-Jadera JU provodila kroz Interreg V-A Italija-Hrvatska donesen je Wetland concract i akcijski plan kojim su se Ustanova i zainteresirani dionici obvezali zajedno čuvati Ornitološki rezervat Veliko i malo blato.

Cilj potpisivanja tog Sporazuma je bio osigurati opstanak rezervata kao javnog dobra, a najefikasniji način dugoročnog očuvanja prirode je upravo edukacija, posebno djece. Taj važni zadatak među školskim uzrastom područja u blizini ornitološkog rezervata preuzela je na sebe udruga Volim Vlašići.

Udruga će organizirati edukativne aktivnosti i radionice o pticama, njihovim migracijama kao i o ostalim aspektima lokalnog ekosustava za učenike na otoku Pagu, dok će JU Natura Jadera pružati financijsku i logističku potporu za provedbu radionica.

 

__________
Autor: udruga Volim Vlašići
Naslovna fotografija: udruga Volim Vlašići