PAG – Ornitološki rezervati za promatranje ptica

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.02.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Ornitološki rezervati na otoku Pagu i promatranje ptica kao oblik turizma izvan glavnog dijela sezone.

 

Kako je rekao Damir Perić, ravnatelj JU NATURE-JADERE, na lokalitetu Veliko blato i Malo blato kod Povljane na otoku Pagu u tijeku je provedba projekta “CREW – koordinirano upravljanje močvarnim staništima” u kojem JU NATURA-JADERA sudjeluje u svojstvu partnera. Projekt, ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, s 85 % sredstava sufinancira Interreg program Italija-Hrvatska, iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti.

 

JU NATURI-JADERI projektom je osiguran iznos od 188.975,00 eura za provedbu znanstvenih istraživanja te umrežavanje dionika zainteresiranih za očuvanje bioraznolikosti ovog značajnog močvarnog staništa izuzetne biološke i krajobrazne vrijednosti.
Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije rekao je kako će, prema novijim istraživanjima, alternativni oblici turizma, poput ruralnog i ekoturizma, rasti tri puta brže od klasičnoga masovnog turizma i očekuje se da će njihov udio na turističkom tržištu u Europi u sljedećih 20 godina biti veći od 20 posto.

Jedan od odgovora na nove izazove je i stvaranje novih vrijednosti investiranjem u oblike turizma manjeg razmjera koji se temelje na jedinstvenoj prirodnoj i kulturnoj baštini. Jedan od takvih oblika turizma je svakako i ornitološki rezervat za promatranje ptica. Najznačajnija karakteristika ovog oblika turizma njegovo je odvijanje izvan glavne turističke sezone jer su ptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja.

Upravo područje sjeverozapadne Dalmacije, Vranskog jezera, Paga i Ninske lagune tada mogu biti žarišta turističke ponude. Ornitološki rezervati  koje posječuju romatrači ptica većinom su obrazovani turisti, mahom visoke platežne moći, te su im motivi putovanja istraživanje, edukacija i uživanje u dostupnim aktivnostima i doživljajima, a sve u cilju ispunjenja potrebe modernog turista za osjećajem uzbuđenja i iznenađenja tijekom boravka u odredištu bez velikih gužvi te na autentičnim i jedinstvenim mjestima na kojima je u velikoj mjeri sačuvana priroda.

 

 

__________

Izvor: www.radiopag.hr

Naslovna fotografija: www.unsplash.com