PAG – Paška čipka u Bruxellesu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.06.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu upriličeno je primanje i izložba paške čipke u povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije, u utorak, 7. lipnja, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu upriličeno je primanje i izložba paške čipke – prenosi ivo.palcic.hr

 

ČIPKARSTVO I PAŠKA ČIPKA

Sudionike je pozdravio domaćin, veleposlanik Joško Paro, rođeni Pažanin. Gošće skupa bile su članice Udruge paških čipkarica Frane Budak, predsjednica Neda Oros i članica Gordana Maržić.

O dugoj tradiciji čipkarstva u gradu Pagu i nastojanjima da se čipkarstvo očuva i primjereno zaštiti, govorili su veleposlanik Joško Paro i Neda Oros. Nazočni su mogli čuti njihova autentična svjedočanstva jer oboje potječu iz obitelji u kojima se čipkarstvo prakticiralo. Njihove su majke bile čipkarice.

Očuvanju čipkarstva veliki obol daju Grad Pag, Čipkarska škola obnovljena 1994. godine u sklopu Srednje škole Bartola Kašića i Udruga čipkarica Frane Budak (osnovana 1997.). Čine to i Samostan benediktinki, Čipkarska sekcija u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca te mnoge druge osobe, poglavito aktivne čipkarice.

Udruga čipkarica Frane Budak, ovakvim i sličnim gostovanjima, promiče paško čipkarstvo diljem Europe i svijeta.

I ovom zgodom valja podsjetiti da je UNESCO 2009. godine paško čipkarstvo, zajedno s hvarskim i lepoglavskim, uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

__________
Izvor: ivo.palcic.hr
Naslovna fotografija: Pixabay