Projekt Centra za Podvodna Istraživanja NAVALIS iz Paga, „Seahorse Story“, odabran je kao jedan od 12 projekata, među 348 pristiglih za sufinanciranje kroz Inin program Zeleni pojas 2021.

Ovo je prvi put da smo se prijavili, i uspjeli s projektom Seahorse Story. Imali smo tu drugačiju ideju: upregnuti Morske konjice i dobili utrku. Ideja se rodila u Ateni, da baš tamo.

Naime na jednoj EU konferenciji čija je tema razvoj modernih tehnologija u takozvanom Plavom Rastu. Radi se o tehnologijama za more i podmorje koje mogu proširiti turističku ponudu kroz arheologiju, biologiju ili unaprijediti postojeće proizvodne procese. I tamo su Grci predstavili svoje programe o Morskim konjicima, bio sam oduševljen.

Ekipa koja ih je vodila, super. Radili su u Hrvatskoj na par arheoloških projekata i imali smo zajedničke prijatelje. Želio sam ih pozvati da dođu da nešto zajedno napravimo po pitanju MK. Sve su voljni reći i pokazati, ali bili su suzdržani, shvatio sam da zapravo imaju ekskluzivu na MK i da im priča ide super. Morski konjici žive u Grčkoj i na Cipru, super priča. Ljudi vole Morske konjice.

Ali pa valjda i mi konja za utrku imamo. Da jednog, čitajući njihove radove shvatio sam da su naše populacije i veće. Možda je malo i taj naš đišpet proradio. Predstavio sam ideju dečkima s kojima sam radio i svidjelo im se. Znali smo što želimo ali baš nismo imali kako.

Zapravo smo odlučili krenuti i najaviti Vikend za arheologiju, biologiju i ekologiju našeg podmorja. Biologija su bili konjici. Ali bila je to 2020-a i naravno COVID-19 nas je poklopio. Stani i čekaj, prvo da ovo prođe pa ćemo se vratiti. I sve smo ponovo pokrenuli za 2021-u, i pogađate sada smo u odgodi. Ali u odgodi, sad smo sigurni da imamo sredstva. Jednom sam čuo: „Bolje imati dobru ideju nego novce“, ako je ideja dobra naći će se novci. I eto poslali natječaj na Zeleni Pojas i prošli. I da nitko mi ne radi u INA-i, i nisam imao niti imam neku vezu (iako znam sve na pumpi u Pagu).

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.