PAG – Projekt turističkih zajednica i SŠ Bartola Kašića: ”Pag na meniju”

Objavio: Pokret otoka - 25.03.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima.

”Pag na meniju” temelji se na višegodišnjem projektu „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ koji uspješno provodi Srednja škole Bartula Kašića iz Paga. Ca bi rekli Pažani, Ča Novaljci i Kolanjci a što Povljanci, stanovnici dva grada, dvije općine, ali i dvije županije, jedinstvenog otoka Paga koji zajedno grade novu gastronomsku turističku priču.

.
U petak, 26. ožujka 2021. bit će dodijeljene prve oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga što će turistima i gostima jamčiti izvornost i kvalitetu gastronomske ponude

Učenici Srednje škole Bartula Kašića jela su pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

Ubrzo je uslijedila prijava na Program „Promocija zanimanja – promocija i jačanje kompetencije strukovnih zanimanja za turizam”, gdje Srednja škola Bartula Kašića Pag za projekt dobiva potporu od 48.746,25 kn od Ministarstva turizma i sporta.

.
Cilj projekta “Pag na meniju” je utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slične objekte na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi.

Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšali bismo i kvalitetnije pozicionirali turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te je očuvali od zaborava.

Šireći znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji potiče se njezina primjena u lokalnim restoranima, a kod turista autentičnost doživljaja destinacije te nakon povratka kući nose knjižice recepata kao podsjetnik na mirise i okuse otoka Paga, naglašava ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag Marija Pećirko.

 

Novalja ima i virtualnu kuharicu starih recepata otoka Paga

Inače, Gradski muzej Novalja u obliku virtualne kuharice objavio je stare gotovo zaboravljene recepte otoka Paga. Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga predstavlja jela iz dobro čuvanih kuharica naših baka, koje su otočani vrlo rado podijelili i na ovaj način sačuvali od zaborava.

Osim recepata podijelili su i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Tako se na popisu recepata nalazi Hobodnica s kumpiriman, Toć od janjetine s makaruniman, Brudit, Štrudel od skute, Pici u padelicu, Saur od zeca, ali i Krvčica od ovce.

Turističke zajednice s partnerima ovim projektom svojim znanjima i podrškom imaju tendenciju brendiranja lokalne i regionalne gastronomske scene, a nakon prve faze dodjele certifikata, pripremaju širenje projekta na vikend programe i posebne manifestacije.

Primarno je i postavljanje koncepta za dugoročnu održivost te kandidiranje na nadolazeće operativne programe za EU fondove. Odličan primjer s Paga sinergije obrazovnih ustanova, struke i turizma je win-win situacija za sve i primjer kako se struka i znanje stavljaju na prvo mjesto.

 

 

__________

Izvor: www.turistickeprice.hr

Naslovna fotografija: PixaBay