U razmaku od samo četiri dana, ronioci Ronilačkog centra Foka iz Šimuna pronašli su ovih dana vrlo važne arheološke nalaze u podmorju Paga

Riječ je zapravo o dva antička nalazišta – jednom pokraj otočića Škrda, a drugom kod susjednog Mauna – prenosi morski.hr

 

Krenimo od drugog nalaza…

– Zove me prijatelj Rok Humerca, diplomirani arheolog: „Ej zvao me susjed našao je Amfore na Maunu“. Ma nemoguće, jer još nismo završili izvještaj za amfore udaljene 1 NM od pozicije koju mi je objasnio. Koji susjed ? Kako je našo? “Vojko Rebolj iz Kmanika ( nikad čuo ), lovio ribu na dah i vidio. On nazvo mene ja nazvao tebe”, kaže Rok. OK idemo odmah poslije prvog ronjenja. Dolazimo tamo Vojko i njegova žena nas čekaju, zaranjamo. Poziciju nalazimo odmah, pregledavamo, fotografiramo, naravno rasprava koji je tip amfore. Ma Grčko-italske su, iako ih nema u blizini, na Rabu ima jedan pun kavez. Šaljem fotografije IRR, odgovor dolazi, Grčko-italske primjer za enciklopediju. Veselimo se i dogovaramo da šampanjac ide na led – pojašnjava Vedran Dorušić.

 

Nova knjiga, koja još nije izronila

– Dolazim nazad u bazu, pitanja, smijeh razgovori. Damir pita “što si tako sretan kad nisu dobra turistička atrakcija”. Nisu definitivno, ali su znanstveno – nova knjiga dana na čitanje. Knjiga koja još nije izronila, ali znamo di je. Naime ovaj nalaz upotpunit će sliku našeg otoka u nekim prošlim vremenima. Staviti ga na kartu nekih prošlih trgovinskih puteva. Dok drugi pričaju neke izmišljene priče turistima, mi imamo sve što nam treba pod morem.

 

Nalaz prvi…

– Već 3 dana puše bura, ne možemo se odlijepiti od Paga. Gosti stalno pitaju kad idemo na neku dalju lokaciju. Idemo sutra ujutro. Ali biti će bura. Na Škrdi je bura manja i idemo oko 13 pa će taman bit da odradimo. Dolazimo s dva plovila, ja uzimam dublju grupu. Sidro bacamo duboko s puno konopa. Zaranjamo, pored mene je Igor Savič – čovjek koji je bio kod pronalaska Letavice. Provjeravamo sidro, drži. Vidim stijenu koja nam je cilj ali već smo dublje. Ponovo vidimo pravilne oblike, grla amfora. Brzi pregled upisivanje dubine i detalja kako naći i idemo dalje. Izron komentari, svi imamo neku viziju.

Dan drugi idemo s foto opremom i odrađujemo fotografiranje i pregled. Dobro je, nalaz ima potencijala za istraživanje. Koje su amfore- Dressel 6A, šaljemo Ireni Radić Rossi, kaže – dobro ste prepoznali, nije ni tako jako duboko. Igor ide taj dan doma. Donosi šampanjac, da imamo po potrebi, nitko se ne bi kladio da ćemo dva dana iza ovog, otvarat šampanjac za nalaze na Maunu – opisuje Vedran.

 

Jedan auto, dva volana

– Otoci Maun i Škrda odvojeni su od Paga Maunskim kanalom. Mnogima vrlo slični, meni skroz različiti. Ronio sam puno na oba, iako na Maunu neusporedivo više. Uvijek sam vjerovao da na Maunu ima arheologije, i onda me lani Željan Gligora nazvao da je Kike Gligora naišao na gomilu skršenih amfora, na vanjskoj strani. Tad smo napisali „konačno Maunu“, ali evo ga opet. Svašta su prošli u povijesti a sada su opet administrativno razdvojeni. Maun je u Zadarskoj a Škrda u Ličko – Senjskoj županiji i tako šaljemo prijave u Zadar i Gospić. Jer ovi nalazi sami za sebe nisu bog zna što ali zajedno u kontekstu vremena i prostora, ovo je vrhunski nalaz. Kockice koje popunjavaju sliku.

 

Suradnja

– Vjerujem da smo zadnjih godina postali dosadni, Stalno nešto. I jest tako, jer surađujemo i komuniciramo. Ide nam super. Otvorenost i komunikacija preko društvenih mreža, dovela je do toga da ljudi rado jave što su vidjeli. Neki novi načini komuniciranja eto daju neke nove rezultate. A rezultati su takvi da smo u kratkom otkrili puno novih nalaza, ti nalazi pričati će nam priču o Pagu u antici. Pričati priču o Jadranu u antici.

 

EU Projekti

Upravo su otvoreni neki EU projekti, dalo bi se puno napraviti. Taj novi Interreg je baš za nas. Naravno opet suradnjom. Pag ima jedinstvene magazine soli. Zaštićeno kulturno dobro, koje bi se moglo upotrijebiti za izlaganje ovog podmorskog blaga. Izložiti kulturna dobra u kulturnom dobru , nešto je što Eu uvijek podupire. Imamo jedinstvenu priliku stvoriti jedinstvenu turističku destinaciju. Nešto što bi svaki turist želio pogledati. Otvoriti novi segment turističke ponude otoka. Obzirom da Novalja ima prezentacijski centar i svoj jedinstveni vodovod, ovo bi se moglo spojiti na način da posjetitelj s jednom kartom vidi oba – pojašnjava Dorušić.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash