UŠTEDI ENERGIJU
March 11, 2023

PAG - Sanacija cesta ekološki najnaprednijom tehnologijom

Na županijskoj cesti Lun - Novalja izvršena je sanacija asfaltnog kolnika primjenom tehnologije vruće reciklaže in situ. Time je ta moderna i ekološki najnaprednija tehnologija po prvi put prezentirana u Hrvatskoj.

Kao skoro sve na svijetu, tako se i asfalt na kolnicima može reciklirati. Putem metode vruće reciklaže in situ sanacija cesta može se izvršiti nikad  jeftinije, brže i ekološki prihvatljivije.

Na županijskoj cesti Lun - Novalja izvršena je sanacija asfaltnog kolnika duljine 500 metara u punom profilu, ukupne površine zahvata od 2.800 m2, primjenom tehnologije vruće reciklaže in situ. Također je izvedena sanacija kolnika na prometnici koja vodi prema plaži Zrće duljine 200 m u punom profilu.

Time je prvi put u Hrvatskoj prezentirana moderna i ekološki najnaprednija tehnologija obnove habajućeg sloja asfalta - vruća reciklaža in situ.

Radi se o velikom napretku u odnosu na klasične metode obnove asfalta. To potvrđuje podatak da dnevni učinak stroja za vruću reciklaža in situ iznosi otprilike 1.200 metara za radnu širinu stroja od 2,5 do 4,5 metra.

Klasičnim metodama prvo je potrebno izvršiti glodanje asfalta, čišćenje nakon glodanja, prskanje bitumenskom emulzijom i finalno polaganje novog sloja asfalta finišerom, dok s druge strane, recikler za vruću reciklažu asfalta prethodno navedeno izvede u jednom radnom prolazu.

 

Vruća reciklaža in situ znatno je brža, povoljnija i ne stvara otpad!

Tako je vremenska ušteda vruće reciklaže in situ osjetna, budući da ova tehnologija u jednom danu obnovi istu površinu ceste za koju je klasičnim metodama potrebno čak četiri dana rada. Financijska ušteda obnove kolnika također ide u prilog vruće reciklaže in situ.

35 posto je povoljnija obnova asfalta na kopnu, a na otocima ta brojka ide čak do 45 posto!

Ono što je jako bitno, vruća reciklaža in situ ne stvara otpad jer kako joj ime govori, radi se o reciklaži postojećeg asfalta.

Osim što je ova tehnologija sanacije asfaltnih kolnika višestruko prihvatljivija naspram klasičnih metoda, treba istaknuti kako ona može doprinijeti u turističkom i sigurnosnom pogledu, kako za turiste, tako i za domaće stanovništvo na našim otocima.

 

 

_____________

Autor: morski.hr

Slika: Boris Kačan

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram