UŠTEDI ENERGIJU
March 5, 2023

PAG – SŠ Bartula Kašića dobitnik nagrade Suncokret 2023.

SŠ Bartula Kašića dobitnik je nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, u kategoriji zaštićenih proizvoda Republike Hrvatske. To priznanje zaslužili su zahvaljujući svojoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ koja je vrijedan primjer očuvanja tradicionalne gastronomije.

 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma. Nagrade je dodijelila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023. Svečanost je održana u Opatiji.

Suncokret ruralnog turizma nagrada je koju dodjeljuje Klub članova selo već 10 godina s nastojanjem očuvanja tradicionalnih hrvatskih vrijednosti i poticanjem razvitka hrvatskog sela

 

Otok Pag u kategoriji zaštićenih proizvoda RH dobio čak dvije nagrade

Otok Pag je bio “zvijezda” kategorije zaštićenih proizvoda Republike Hrvatske. U istoj kategoriji dobio je čak dvije nagrade:

  • dobitnici su Udruga proizvođača paškog sira i
  • Srednja škola Bartula Kašića za knjižicu recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” (knjižica već ima i oznaku Hrvatski otočni proizvod).

SŠ Bartula Kašića je u svom obraćanju posebno istaknuo i Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj MRRFEU. Posebno je sretan da su upravo oni dobili ovo vrijedno priznanje jer je ovo izvrstan primjer kako je rad s mladima najzaslužniji za budući razvitak društva.

„Posebno priznanje za uključivanje mladih u očuvanje tradicionalne gastronomije još je jedan dokaz važnosti naše knjižice recepata“- kažu predstavnici škole.

 

Renomirani ugostitelji uvrstili neke od recepata iz knjižice u svoju ponudu - „Pag na meniju“

Knjižica recepata "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" temelj je istoimenoj manifestaciji koja se nekoliko puta godišnje realizira u školi ili na prigodnim događanjima. Manifestaciju organiziraju jedinice lokalne samouprave na otoku Pagu ili turističke zajednice.

Knjižica je namijenjena svim posjetiteljima otoka Paga, njegovim stanovnicima i općenito ljubiteljima autohtone gastronomije.

"Svjesni smo da nikada nećemo moći prikupiti i zapisati sve recepte (i njihove varijante), ali smo na ovaj način barem jedan dio uspjeli otrgnuti zaboravu. Rad na ovoj knjižici posebno je bio poticajan za učenike koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar jer su na ovaj način povezali svoja suvremena znanja o gastronomiji i kulinarstvu s temeljima naše otočne kuhinje. Većina ovih jela, način njihove pripreme i vrijeme kada su se pripremala ima i latentna značenja, usko vezane uz način života i običaje našeg otoka."

Tradicionalnu gastronomiju prepoznali su i neki od renomiranih ugostiteljskih objekata na otoku Pagu. Recepte i samu knjižicu "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" uvrstili su u svoju ponudu putem projekta "Pag na meniju"

Knjižicu možete i kupiti - libri.hr

 

SŠ Bartula Kašića, iako među manjima u zemlji, ističe se iznimnom angažiranosti profesora i posljedično tome uspješnim učenicima.

Već u nekoliko navrata smo pisali o njima. Osim knjižice recepata, često se uključuju u razne projekte. Tako su provodili programe osposobljavanja za odrasle u cilju dobivanja certifikata za čipkarice. Učenici su osnovali i učeničku zadrugu „Slani škoj“. Zadruga je sudjelovala na brojnim manifestacijama otoka Paga i Zadarske županije, te bila dijelom i humanitarnih akcija

 

 

I za kraj – preporuka za tradicionalno jelo!

 

Preporučila bi gulaš od janjetine i pašku štriku koja je napravljena od badema i oraha, kaže učenica Monika.

 

Srednja škola Bartula Kašića Pag dobila je oznake HOP za 2020. godinu za knjižicu recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« te za 2021. godinu za nakit od paške čipke

Srednja škola Bartula Kašića dobila HOP oznaku

Upoznajte Srednju školu Bartula Kašića Pag

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: Pokret otoka, FB SŠ Bartula Kašića

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram