PAG: Treba motivirati mlade da nastave tradiciju sirarstva i ovčarstva

Objavio: Đurđa Baljak - 13.06.2024. - Vrijeme čitanja: 6min

Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira te jedna od osnivačica udruge Žene za otok Pag, otkrila u čemu se krije posebnost svjetski poznatog paškog sira

Photo by Marino Linic on Unsplash

Paška sirana je dijelom u vlasništvu njezine obitelji, a njezin pokojni otac bio je dugogodišnji direktor te predsjednik Paške sirane te prvi predsjednik Udruge proizvođača paškog sira.

– Za svoj posao sam upravo zbog njega emotivno vezana jer on je cijeli svoj život i svoju energiju dao za Pašku siranu. Neizmjerno se davao, zajedno s našim partnerima, da izgradi brend Paškog sira. Naime, Paška sirana je bila prva koja je dala etiketu paškom siru. Prva koja ga je poslala izvan Paga, na police dućana. Ali i prva koja je od paškog sira napravila brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Za mene ovaj posao ima emotivnu vrijednost i ja uvijek volim reći da nije novac ono što mene motivira. Samo želim da naš brend, i sve ono što je moj otac gradio sa svojim partnerima, živi i dalje i razvija se, istaknula je.

Budući da je i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, koja se bavi zaštitom i promocijom paškog sira, jako je ponosna što su je muški kolege izbarali, kao jedinu ženu u udruzi, jer kako kaže, to znači da su prepozbali njezinu emociju i ljubav prema njihovom proizvodu.

– Paški sir je zbilja jedan divan proizvod kojeg nije teško promovirati jer je to vrhunski sir s predivnom pričom. To je priča o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu, što je potvrdila i struka. Ali za nas, Pažane, on je i više od hrane, više od sira. Paški sir je dio naše tradicije, našeg naslijeđa i nešto na što smo svi vrlo ponosni, kazala je Pernar Škunca.

Ključne aktivnosti na razini godine

– Budući da u svojoj firmi radim poslove marketinga i odnosa s javnošću, moje aktivnosti se svode na razne vidove promocije. Od kreiranja sadržaja za naše web platforme preko raznoraznih suradnja s food blogerima, chefovima i influencerima. Zatim, prezentacije na sajmovima, eventima, suradnje s drugim udrugama, sudjelovanja na konferencijama i panelima. A sve u svrhu promocije paškog sira, podijelila je.

Specifičnost žena u poduzetništvu na otocima

S obzirom na to da život na otoku ima puno ograničenja, prvenstveno zbog geografske izoliranosti, Pernar Škunca ističe kako upravo to otvara put ka kreativnosti.

– Mislim da je jako bitno, ako je moguće, s vremena na vrijeme, izaći iz svog ureda, pogotovo u mom poslu. Svaki odlazak na sajmove, prezentacije, evente otvarao je za mene neka nova vrata i nove mogućnosti i suradnje. To nije uvijek lako i ne da ti se uvijek sjesti u auto i voziti se minimalno 45 minuta do Zadra. No, jako je bitno. Bitno je biti prisutan, otvorenog srca i uma, spreman na slušanje, gledati što rade bolji od tebe, učiti od boljih.

Treba raditi na sebi, pogotovo mi koji živimo u malom mjestu. Jako je bitna edukacija i rad na sebi. Danas je znanje dostupno, više nego ikad prije. S novim online platformama, ali i nude se brojne besplatne edukacije te stipendije. Osobno sam uložila dosta sredstava u edukacije i zbog toga mi zbilja nije žao jer smatram da je znanje dobra investicija. Tako da sam završila razne edukacije poput Digitalnog marketinga, Marketinga na društvenim mrežama, Korporativni odnosi s javnošću i slično.

Ali prošle godine sam se prijavila i na stipendiju za Uplift akademiju. Prošla sam i mogu reći da je Uplift akademija za mene bila jedno divno iskustvo. Osim znanja, edukacije ti donesu uvijek i dobar networking i ponovno mogućnosti za neke nove suradnje. Zato smatram da je potrebno educirati se, ali i maknuti se povremeno iz svoje sredine, objašnjava Martina Pernar Škunca. Također, dodajući kako je s druge strane život na otoku puno sporiji i jednostavniji.

– Dan nam traje puno duže. Upravo to nam pruža priliku da u danu obavimo puno više stvari negoli netko u gradu. Kao i mogućnost da bolje uskladimo poslovni s privatnim životom, ako to uopće postoji, navodi Pernar Škunca.

Problemi s kojima se susreću u radu

Kako otkriva Martina Pernar Škunca, postoji puno izazova s kojima se kao proizvođači susreću u svakodnevnom radu. Na primjer, od visokih troškova preko nedostatka radne snage, pa sve do visokih poreza na hranu.

– Kod nas je PDV na sir vrtoglavih 25 %, što je najviša stopa PDV-a na sir i mliječne proizvode u Europskoj uniji. Samo za usporedbu, u susjednoj nam Sloveniji je 9,5 %, u Italiji 5 %. To nas čini nekonkurentnima na tržištu u usporedbi s proizvođačima iz drugih zemalja. Osim toga, suočeni smo s padom proizvodnje ovčjeg mlijeka na Pagu. U prošloj godini, iznosio je 20 %, toliko se smanjila proizvodnja ovčjeg mlijeka na Pagu.

Razlozi za to su što stariji polako odustaju, a mlađi ne nastavljaju tradiciju jer budući da je Pag turističko mjesto, postoje puno lakši načini zarade. Ovaj posao je težak i zahtijeva puni angažman. Mužnja traje od siječnja do srpnja kad je sezona proizvodnje Paškog sira i to je vrijeme kad naši paški ovčari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti, oni moraju pomusti ovce dvaput dnevno – ujutro i navečer. To je velika obaveza, istaknula je Martina Pernar Škunca. Dodajući kako svi skupa trebaju raditi na tome da motiviraju mlade da nastave tradiciju sirarstva i ovčarstva.

– To se može najviše kroz potpore poljoprivrednom sektoru i kroz smanjene poreza, zaključila je Martina Pernar Škunca.

Izvor: Kristina Ercegović / mojnovac.hr

Naslovna fotografija: by Marino Linic on Unsplash