Udruga proizvođača paškog sira odlučila je pokrenuti zahtjev za smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode

Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4%, Francuskoj 5,5%, u Njemačkoj 7%, dok je u nas PDV na sir 25%. Zato su proizvođači paškog sira i mali mljekari Vladi uputili zahtjev u kojem traže smanjenje te – smatraju – previsoke stope poreza na dodanu vrijednost. Dođe li do toga povećala bi se potrošnja sira, a i cijena bi mu bila niža – prenosi morski.hr

 

Bez poreznog rasterećenja, poslovna perspektiva sirarima ne izgleda dobro

Udruga proizvođača paškog sira zajedno s Udrugom hrvatske male mljekare odlučila je pokrenuti zahtjev za smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode.

– Naime, imamo najveću stopu PDV-a na sir i mliječne proizvode od svih zemalja članica Europske unije. Samo za usporedbu, u Sloveniji je ta stopa PDV-a 9,5%, u Italiji i Španjolskoj je 4%, u Irskoj je 0% stopa PDV-a – rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Otoka Paga.

– Evo, mi predlažemo stopu PDV-a od 0-5%. Znači, prihvaćamo i 5% kao nekakvu normalnu stopu za PDV za mliječne proizvode – rekao je Šime Gligora, direktor sirane.

– Ono što je nelogično je da je PDV na mlijeko 5 % i država subvencionira proizvodnju mlijeka i potiče ga, a s druge strane je tako visok PDV na sir i mliječne proizvode – dodala je Pernar Škunca.

Ima još nelogičnosti.

 

Državni nameti ugrožavaju konkurentnost hrvatskih sireva

– Umorio sam se od puste birokracije, hrpetine papira. Većina njih bi se mogla smanjiti, pojednostaviti, urediti da bude jednostavnije, da bude lakše. Velik problem stvara PDV koji uzima većinu prihoda sebi. Svima nama je jasno da i država mora od nečega živjeti i te institucije koje su i nama u službi, da se razumijemo, ali smatram da bi se ovu branšu ne samo na otoku Pagu, nego u cijeloj Hrvatskoj trebalo zaštititi jer je pred izumiranjem – rekao je Šime Pernjak, suvlasnik sirane.

Ovoljetna suša ostavila je posljedice. Na škrtom kamenu Paga, ovce nisu našle dovoljno hrane pa su stoku morali prihranjivati. U odnosu na lani, troškovi su udvostručeni.

– Od samog starta. U stočarskoj proizvodnji digle su se cijene stočne hrane. Stočna hrana se digla zato što se diglo umjetno gnojivo. Cijene umjetnog gnojiva su narasle zbog troškova energije. Pa samim tim i cijena mlijeka. Znači, cijena mlijeka je 50% veća u otkupu nego je bila prošle godine. Energenti su išli gore, struja je trostruko skuplja, plin dvostruko i troškovi ambalaže, kartona, folija sve je to otišlo gore – rekao je Gligora.

 

Gore ne može, žale se sirari

Svjesni su da povećanje ulaznih troškova ne mogu nadomjestiti skupljom cijenom sira.

– Velika je stavka što mi otkupljujemo mlijeko s 5% PDV-a, a izlazni PDV je 25%. Matematika je tu kristalno jasna – rekao je Pernjak.

– Smanjenjem stope PDV-a na sir i mliječne proizvode naši proizvodi bi bili konkurentniji, povećala bi se njihova potrošnja, a to bi donijelo dobro svima jer bi došlo do većeg priljeva u državnu blagajnu. Tako da smatramo da u ovim teškim uvjetima na tržištu i u ovoj situaciji kada je sve poskupilo i sirovina i energenti, smatramo da je stvarno potrebno da se smanji PDV jer je najveći u Europi. Što se tiče paškog sira, to je premium proizvod, a poanta je u tome da mljekari na otoku Pagu ne žive samo od Paškog sira. Mi proizvodimo i kozje, otkupljujemo značajne količine kravljeg mlijeka iz Hrvatske i kozjeg mlijeka iz Hrvatske. Cijena tvrdih sireva je porasla. Mi smo minimalno povećali cijene. Svi tvrdi sirevi su skuplji proizvodi i jednostavno ideš na neki kompromis da ne izgubiš potrošače. Do neke granice možeš trpjeti na uštrb vlastite marže, ali do neke ne možeš. Ako mljekare ne rade dobro, tko će platiti seljacima mlijeko nego mljekare – dodala je Pernar Škunca.

– Mi dovozimo mlijeko iz Like, Zagorja, Slavonije, Istre – kaže Pernjak.

– Ono što je jako bitno, mi smo najveći otkupljivači kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka i za razliku od drugih mljekara mi proizvodimo najviše proizvoda koji imaju ovaj visoki PDV – dodaje Pernar Škunca.

Zato bi samo s nižom stopom PDV-a, mogli premostiti ovo nikad gore vrijeme za sirare, kažu nam u Udruzi proizvođača paškog sira – sad već zabrinuti za svoja radna mjesta ali i očuvanje stoljetne tradicije sirarstva na otoku.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash