PAG – Upoznajte Paga, četveronožnog humanitarca i promotora otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.02.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Dalmatinac Pago, malo štene 4 mjeseca starosti prava je atrakcija na otoku Pagu. Njegova razigrana njuškica potaknula je i jednu priču humanitarnog karaktera. Prodajom suvenira s njegovim likom pomoći će drugim njuškicama u azilima diljem Hrvatske.

 

Prijateljski nastrojeni, elegantni i dostojanstveni, zaigrani, društveni, inteligentni i osjećajni.

To su vrline koje su karakteristične za ovu pasju vrstu. Takav je i glavni akter naše današnje priče – dalmatinac Pago.

Razigrana njuškica plijeni pozornost gdje god se pojavi u svom Pagu, a najviše mu se vesele djeca. Njegova vlasnica, Kristina Alaburić, kaže da nema otočana koji mu ne zna ime. Tako se zapravo i rodila ideja – pozornost koju privlači ova specifična vrsta iskoristiti za promociju otoka Paga i pomoć azilima u Hrvatskoj.

Pago uskoro objavljuje svoju slikovnicu „Dalmatinac Pago“ (od Luna do Fortice). Slikovnica će promovirati otok Pag, predstavljajući sva mjesta na otoku. U pripremi je i plišanac s njegovim likom – „Pago from Pag“.

Dio od prodaje suvenira sa Pagovim likom ići će azilima u Hrvatskoj.

 

 

Dalmatinski pas je stara hrvatska pasmina

 

Dalmatinski pas (dalmatinac, dalmatiner) je stara pseća pasmina lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim ili smeđim mrljama. Poznati točkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse – nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene točkaste oznake.

Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto podrijetla dalmatinskog psa.

Ovi psi su poznati kao “vatrogasni psi” i često ih se prikazuje kao pse koji se voze na vatrogasnim vozilima. Dalmatinski pas Sparky zaštitno je lice američkog udruženja vatrogasaca. Kao hrvatska autohtona pasmina dalmatinski pas priznat je tek 1994.

 

Jako su popularni izvan Hrvatske – posebno u SAD-u

Dalmatineri su jako popularni izvan Hrvatske, pogotovo u Americi. Dalmatinski pas glumio je u mnogim reklamama, animiranim i igranim filmovima – najpoznatiji  101 Dalmatiner.

Zanimljivo je da je na natjecanju u Varšavi održanom 2018. godine proglašen najljepšim psom Europe.

 

 

___________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: Katica Mustapić