PAG – Upoznajte srednju školu “Bartula Kašića” u Pagu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.02.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U nedjeljnoj rubrici “I mi idemo u školu” riječ je o jednoj od najmanjih srednjih škola u zemlji, “Bartula Kašića” u Pagu

Uz gimnazijski i strukovni smjer za kuhare i konobare, imaju i obrazovni program za paške čipkare. Njeguju tradiciju, brinu se o svakom učeniku, a njihovi su maturanti prošle godine bili među najboljima u Hrvatskoj – prenosi vijesti.hrt.hr

Velika zgrada, ali samo je na jednom katu srednja škola. Podstanari su u osnovnoj. Ali to im ne smeta, kažu – tako je to na otoku. Osim što dijelimo zgradu dijelimo i neke kolege nastavnike, rekla je Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića, Pag.

.
Čipkarstvo

Ali čipkaricu Katicu sigurno ne. Jednogodišnji program čipkarstva ne može se završiti bez upornosti, rada i vježbe.

– Koliko dnevno provedete? Pa nećemo se lagati, tri puta tjedno koliko provedem u školi i onda kada dođem doma do 10 ili 11 sati je jastuk u krilu, navodi Anja Bolčević, polaznica za čipkarstvo Srednje škole Bartula Kašića, Pag.

– Koliko su dobile? 5. Sve ? Da. A koliko bi Snježana dobila? Ma nema ocjene ovo je za 10 kako ona to šije, ističe Katica Vidolin, učiteljica čipkarstva Srednje škole Bartula Kašića, Pag.

– Zanimljivo 27 godina u ovoj školi postoji smjer za čipkarice, a ovo su maturalni radovi svih generacija koje su završile i dobile certifikat za čipkarice, izvijestila je Sunčica Findak.

.
Maturanti

Dvije učionice dalje, maturanti se već naveliko pripremaju. Ovo je najmanji razred maturanata u povijesti škole. Ima ih 12. Dino želi upisati medicinu.

– Nakon završenog fakulteta želim se vratiti na Pag i raditi u struci, rekao je Dino, maturant.

Pitamo razrednicu jesu li bili na maturalcu. Kaže – da, u Istri, ali samo za vikend.

– Tim maturantima je sve oduzeto napravili smo sve što je potrebno, testirali smo se to je bila kao izvanučionična nastava, kaže Lea Fabijanić, prof. biologije i kemije Srednja škola Bartula Kašića, Pag.

– Jeste se umorili danas? Da. Bi li pasala kava? Da. Hajdemo.

.
Projekt o soli

Oni na kavu, a drugi na sat geografije. Izvan škole. Rade projekt – naravno o soli. A soli treba i kuharima , mnoge naraštaje poučavao je nadaleko hvaljen nastavnik.

– Ima ih koji rade po stranim državama i imaju mišelinove zvjezdice, rekao je Branko Tičić, nastavnik kulinarstva Srednja škola Bartula Kašića, Pag.

A u suradnji s učeničkom zadrugom Slani škoj nastao je najpopularniji proizvod.

– Za koju smo prije 10 dana dobili oznaku hrvatski otočni proizvod od Ministarstva regionalnog razvoja knjižicu tradicionalnih recepata otoka Paga zapisana na svim otočnim idiomima, istaknula je Pećirko.

– Koje bi mi tradicionalno jelo preporučila? Preporučila bi gulaš od janjetine i pašku štriku koja je napravljena od badema i oraha, kaže Monika, 3. razred.

Odlazimo puni dojmova. Ovdje se ulaže velik trud ne samo u obrazovanje, nego i očuvanje tradicije. Ako želite znati više – dođite i posjetite ovu školu. I da, putem ponavljamo gradivo: sol podiže raspoloženje, ali i krvni tlak.

__________
Izvor: vijesti.hrt.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.