PAKLENI OTOCI: Arheolozi otkrili tri stoljeća star brodolom

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U podmorju Paklenih otoka kod Hvara, prije tri stoljeća dogodio se brodolom koji je dokumentiran u povijesnim arhivima Hvara i Dubrovnika. Znaju se članovi posade i kapetan, pronađeni artefakti pravo su bogatstvo, no arheologe i dalje intrigira tajna nepoznatog putnika koji nije zaveden u brodskom manifestu.

Na 40 metara dubine, podmorski arheolozi vade dragocjenosti. Zlatnici, srebrnjaci, posuđe od keramike, srebrne kopče, odmah daju naslutiti da je riječ o nesvakidašnjem otkriću.

”Ovo nam je vrlo bitno zbog toga što je jedini novovjekovni, uglavnom su antički s amforama koje imamo već brdo, tako da je ovo jedan lokalitet koji će obogatiti baštinu grada Hvara i biti dio arheološke zbirke.” – kazao je za HRT Eduard Visković, arheolog, Cantarus d.o.o., Hvar.

– Brod je prevozio sol iz talijanske luke u Apuliji Barlete. Zasad u tom dokumentu ne piše gdje je brod išao, ali u dokumentu ima nekoliko drugih podataka . Na brodu bilo 14 ljudi, samo je jedan preživio, a najzanimljivije je da je na brodu bio jedan putnik i njegov sluga. Upravo je taj materijal koji smo pronašli, koji dokazuje viši društveni status tog putnika, posebno zanimljiv.

Otkriće za otkrićem, arheolozi su relativno brzo doznali sve pojedinosti o brodu, odakle je i što je prevozio, tko su mu kapetan i članovi posade – zahvaljujući tomu što je jedan član preživio. No, identitet dviju žrtava brodoloma obavijen je velom tajne.

– Što je natjeralo taj brod da uopće u tom 12. mjesecu putuje s teretom soli ili je možda bilo riječi o čovjeku koji je trebao putovati? Možda je taj putnik imao neku funkciju, možda je negdje išao i morao negdje hitno stići – zapitao se Mihajlović.

Ova kutija krije pravo malo bogatstvo. Oprezno vade i ponosno nam pokazuju ono što su već očistili i restaurirali.

Istraživanje na mjestu brodoloma u podmorju Paklenih otoka nastavit će se, a arheolozi jedva čekaju zaroniti u povijesne arhive kako bi otkrili identitet nepoznatoga bogatog putnika i njegova sluge. Vjeruju da će dati i odgovor na pitanje zašto je brod hitno prevozio sol u olujnoj noći malo prije Badnjaka.

Izvor: Morski.hr

Fotografija: Unsplash.com