UŠTEDI ENERGIJU
March 23, 2023

PAŠMAN - 100.000 EUR za sigurnu šetnicu

Glavni cilj ovog općinskog projekta je povećanje sigurnosti kretanja pješaka koja je dovedena u pitanje te poboljšanje i adekvatna valorizacija turističke infrastrukture.

 

Projekt Općine Pašman jedan je od čak 92 projekta sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

 

Više od 3 milijuna eura za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o dodjeli proračunskih sredstava namijenjenih za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi za 2023. godinu.

Ministarstvo je u Državnom proračunu RH za 2023. godinu izdvojilo ukupan iznos od 3.577.000 eura.

Ugovore i sporazume je ravnateljima županijskih lučkih uprava te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Odobreni su projekti iz Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Tim sporazumima i ugovorima sufinancirat će se projekti izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Financira se i modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i projekti sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

 

Projekt Općine Pašman - sanacija zaštitne školjere (1. faza)

Jedan od odobrenih projekata u ovoj Odluci je i projekt Općine Pašman Sanacija zaštitne školjere u mjestu Pašman - 1. faza za koji je Ministarstvo dodijelilo iznos od 100.000 eura.

Sanacija zaštitne školjere radi zaštite obale od erozije predviđa se u mjestu Pašman od plaže i igrališta uz rub plaže duž obale prema mjestu Kraj u dužini od 1600 metara. Na pojedinim dijelovima uz more je djelovanjem valova došlo do smanjenja širine puta te se otežano prolazi.

Glavni cilj ovog općinskog projekta je povećanje sigurnosti kretanja pješaka koja je dovedena u pitanje te poboljšanje i adekvatna valorizacija turističke infrastrukture.

 

Foto: Općina Pašman

 

Završetak projekta planiran je za sljedeću godinu

Ovaj projekt obuhvaća 1. fazu sanacije pomorskog dobra. Radovi uključuju:

  • uklanjanje postojećeg kamena iz zaštitne obloge,
  • razvrstavanje po krupnoći zrna odnosno težini,
  • uređenje postojećeg pokosa
  • izvođenje pravilne geometrije i potrebnog nagiba nasipavanjem i izravnavanjem s nabijanjem (škarpiranjem).

Preko pokosa će se položiti geotekstil i geomreža te sloj od krupnog šljunka debljine 20 cm. Završno će se formirati nožica od kamenometa i kamena obloga na obalnom pokosu debljine 40 cm.

Cijeli projekt bi trebao biti završen sljedeće godine, kada je u planu i realizacija 2. faze sanacije, piše Otok Pašman.

 

 

_______________

Autor: morski.hr

Fotografija: Općina Pašman

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram