PAŠMAN – Hrvatske šume uređuju protupožarne puteve

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Hrvatske šume uređuju protupožarne puteve i postavljaju kamere zbog bacanja otpada, a sve u suradnji s Općinom Pašman

Iz Hrvatskih šuma saznajemo kako su po svom godišnjem planu održavanja u sklopu priprema za protupožarnu sezonu 2022. godine započeli s održavanjem postojećih protupožarnih puteva u dužini od 4 km na širem području brda Bokolj – prenosi otokpasman.hr

Rad obuhvaća strojno razbijanje kamena koji se pojavio na površini. Frezanje trase puta u širini 3,5 m te potom razastiranje i valjanje materijala. Po završetku radova bit će omogućen lakši prolaz vatrogasne tehnike i ljudstva. Radovi koje izvodi firma SANAC su započeli prošli tjedan i predviđeno je da budu gotovi do kraja sljedećeg tjedna.

 

Održavanje šumskih puteva

Nadalje saznajemo da je tijekom ove godine također planirano održavanje šumske protupožarne prometnice na području crkve sv. Ante u dužini 2,32 km. U tu svrhu zaštite šuma od požara u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna biti će organizirano svakodnevno motrenje s motrionice na brdu Straža.

Iz Hrvatskih šuma su, osim radova na održavanju šumskih puteva, informirali i o potrebi rješavanja problema vezanog uz nekontrolirano bacanje krupnog otpada i miješanog komunalnog otpada na šumskim područjima.

– Kako je primijećeno pojačano odlaganje otpada na području otoka Pašman, postavili smo kamere koje će olakšati utvrđivanje počinitelja budući da se isti većinom odlaže tijekom vikenda. Kamere su postavljene u suradnji s jedinicama lokalne uprave, izjavili su iz Hrvatskih šuma.

 

__________
Izvor: otokpasman.hr
Naslovna fotografija: Pixabay