Osnovna škola Vladimir Nazor iz Neviđana na otoku Pašmanu osmislila je kreativnu ideju “Budućnost na otoku” koja će potaknuti uspjeh ove male otočke zajednice i u konačnici pridonijeti održivom razvoju otoka

 

Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Eu Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 11.290 eura, a vrijeme realizacije projekta je od ožujka 2023. godine do lipnja 2024. godine.

U okviru projekta 6 će djelatnika škole sudjelovati na edukacijama u raznim europskim zemljama. Cilj takvih studijskih posjeta jest razmjena iskustva i pokretanje vlastitih radionica na temu poduzetništva.

Do sada su već proveli jedan projekt pod nazivom “Tate za pet”, s ciljem uključivanja očeva u život i rad škole. Ovaj projekt zapravo je follow-up spomenutog projekta – trebali su osmisliti ideju za novu prijavu te se tako rodio projekt “Budućnost na otoku”.

 

Na otoku će se provoditi razne radionice

Teme radionica koje će se provoditi na otoku bit će vezane uz 5 ključnih resursa na otoku: promotivne aktivnosti, turizam, ribarstvo i pomorstvo, ljekovito bilje, maslinarstvo.

„Naš zadatak je prepoznati osnovne resurse otoka i onda provoditi radionice na tu temu. Teme će uključivati sve one resurse koje otok može pružiti, poput ljekovitog bilja, maslinarstva, ribarstva, turizma i marketinga. Cilj nam je pokazati način na koji se takvi resursi mogu prepoznati i razviti ideju poduzetništva kod učenika.“ – kaže ravnatelj škole, Ivan Hrabrov

Na ideju projekta došli kroz Erasmus grupu učitelja

Na samu ideju ovog projekta došli su kroz Erasmus grupu, odnosno kroz grupu učitelja. Grupa se bavi promišljanjem o pravcima u kojima bi trebala ići škola. Naime, sam »Erasmus« mora imati aktualne teme ili obuhvaćati prepoznate probleme. Na prošlom projektu “Tate za pet” tako su prepoznali da je potrebno veće uključivanje očeva i promjena tradicionalnog duha.

Na sadašnjem projektu prepoznali su da se otok doživljava kao jedna sredina koja nema ni mogućnosti ni budućnosti. S time se, naravno, ne slažu te su željeli naglasiti sve pozitivne strane otoka.

„Naša glavna motivacija je predstaviti otok kao mjesto koje pruža budućnost, a za takav projekt ključno je imati jednu dobru ekipu u školi, odnosno nekoliko učitelja koji su spremni raditi na tome. Iako rad na projektu ne spada u redovne školske obveze, on omogućava razne nove spoznaje, iskustva i poznanstva.” –  zaključio je Hrabrov.

Partneri škole su i tvrtke sa Pašmana

Također, žele istaknuti pozitivne primjere na otoku posjećivanjem tvrtki i proučavanjem njihova načina rada. Partneri škole su najčešće tvrtke sa samog otoka. Ističu i podršku od strane turističke zajednice otoka.

 

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: OŠ Vladimir Nazor