PELJEŠAC – Muzej vina

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Na jugu Hrvatske, na Pelješcu, prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva.

Prvi hrvatski muzej vina otvoren je prije 5 godina, kao dopuna konceptu ruralnog razvoja Pelješca. Grupa francuskih turista stigla je iz Bretanje u samo vinsko srce Pelješca, u muzej vina u Putnikovićima. “Prvi dojam je odličan! Zanimljivo je”, kažu vidjeti cijeli proces proizvodnje vina u Hrvatskoj.

“Mi tu imamo i zbirku tradicionlanih stvari koje su vezane za prošlost ovoga kraja, i gosti koji tu dolaze putem agencija ili individualno nailaze na mogućnost da vide što su naši stari radili”, objašnjava upravitelj PZ-a Putniković Jozo Rabušić.

Kako bi i nove generacije konačno upoznale alate i običaje, kakvi su na Pelješcu vladali prije tek par desetljeća zadrugari iz Putnikovića odlučili su obići sve pelješke kuće, ali i šire, kako bi od paučine spasili što se spasiti da.

“Eksponate smo skupili tako da smo zamolili domaće ljude – da sve ono što drže u svojim konobama i kućama doniraju muzeju. Također i ostale ljude koji ne žive u ovome kraju – praktički po cijeloj Dalmaciji”, kaže Tonči Rabušić iz Muzeja vinogradarstva i vinarstva PZ-a Putniković.

Po običaju sve će završiti čašom vina, a muzej je otvoren svakoga dana, pozivajući nove posjetitelje.

 

 

__________

Izvor: magazin.hrt.hr

Fotografija: Jill Wellington Pixabay