Pet stipendija za maturante studija energetske učinkovitosti

Objavio: Martin Tuđen - 18.06.2024. - Vrijeme čitanja: 5min

Fakultet strojarstva i brodogradnje dodjeljuje pet stipendija maturantima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku.

Novi studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pruža studentima temeljna znanja o energetskoj učinkovitosti, održivom planiranju i razvoju. Studenti se pute ovog programa upoznaju s tehničkim, ekonomskim, društvenim i ekološkim aspektima energetske tranzicije.

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) donio je odluku o podjeli pet stipendija maturantima tog studija. Jedna od bivših studentica Studija je i Ivona Prar koja je u razgovoru s portalom srednja.hr otkrila dojmove o studiju.

Specifično, ali i široko znanje iz energetike

Tako je otkrila kako je već i tijekom srednjoškolskog obrazovanja znala da će se baviti nečim vezanim sa zaštitom okoliša i očuvanjem planete. Unatoč tome, nije imala konkretan plan. No, tada je saznala za Studij energetske učinkovitosti i upisala upravo to. Tako je rekla i vlastite doživljaje programa.

“Jako mi se svidjelo to što Studij pruža s jedne strane specifično, a opet i široko znanje iz energetike, elektrotehnike i strojarstva, te se dotiče i tema zaštite okoliša, utjecaja na klimu te ekonomskih i pravnih aspekta modernih energetskih tehnologija. Iako sam uvijek htjela raditi nešto što će imati pozitivan utjecaj na svijet oko nas, ostali smjerovi koji se bave ovom ili sličnom temom činili su mi se kao da se fokusiraju na samo jednu stvar, a ne pristupaju problemu holistički.”

Razlika između studiranja u Hrvatskoj i Danskoj

Ivona je kasnije nastavila svoj akademski put u Danskoj. Otkrila je kako ju je šibenski studij pripremio za to iskustvo, ali i ukazala na razlike između studiranja u Hrvatskoj i Danskoj.

“Studij u Šibeniku dao mi je dobru podlogu i širok spektar znanja koji mi je uvelike koristio tijekom studiranja u Danskoj. Ono što mi je bilo potpuno novo je grupni rad, što nije bilo toliko često na Studiju u Šibeniku pa sam se u početku osjećala malo izgubljeno u takvom načinu rada. Naravno, ubrzo sam se navikla na to, te mi je znanje stečeno na prijediplomskom bio veliki plus u grupnim zadacima.”

Razlika studiranja u Hrvatskoj i Danskoj je ogromna. U Hrvatskoj, fakulteti se svode na puno ispita i učenja, što je meni bilo uredu na prijediplomskom Studiju kada tek stječeš znanja o novom području. Dok smo studenti, na to ne gledamo kao nešto pozitivno, ali naučila sam cijeniti to znanje kasnije tijekom svog obrazovanja (…) u Danskoj se, s druge strane, svaki semestar radi grupni projekt koji je na razini završnog rada na prijediplomskom Studiju u Hrvatskoj. Takav način rada daje ti slobodu da pobliže istražiš teme koje te zanimaju, te da se sam snađeš u svom radu.

Lokalne zajednice i njihovi projekti energetske održivosti

Ivona se nakon studija vratila u Hrvatsku. Odmah nakon toga otvorila je svoj obrt za savjetovanje u području zaštite okoliša – IP Energy Consulting, dobila posao u Energetskom Institutu Hrvoje Požar i krenula povremeno volontirati u Pokretu Otoka. Kaže kako je putovanja inspiriraju. Posebno lokalne zajednice te njihovi projekti energetske održivosti.

Neki od najinspirativnijih lokalnih zajednica koje sam imala priliku posjetiti su selo Stanz u Austriji, otok Astypalea u Grčkoj, te udruga mladih Inspira iz Chavesa u Portugalu koji služe kao primjer sa svojim inovativnim projektima u području energetskih zajednica, e-mobilnosti i očuvanja okoliša.

Dodaje kako ne razmišlja previše o budućnosti, ali i da bi se voljela baviti energetskim zajednicama u Hrvatskoj i možda upisati doktorat. Isto tako otkriva bi li preporučila Studij energetske učinkovitosti i današnjim maturantima.

Znam da mladi vole ići u Zagreb ili neki drugi veći grad na faks, ali mislim da to stvarno ne bi trebao biti presudan faktor kod upisa na fakultet. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku je odličan fakultet gdje se može steći puno znanja koje može koristiti za daljnji rad u struci. Također, pruža mogućnost nastavka školovanja na FSB-u i FER-u što je super prilika za one koji žele dodatno proširiti svoje znanje. To što se ne nalazi u većem gradu ne bi trebalo plašiti maturante jer život u Šibeniku ima svoje pozitivne strane, a koliko sam čula sada je otvoren i novi studentski dom i menza tako da ne bi trebalo biti problema sa smještajem.

Svim maturantima preporučila bi da iskoriste svaku priliku i barem na kratko odu živjeti i studirati u drugu državu. Upoznat ćete ljude iz različitih zemalja i kultura, s različitim svjetonazorima. To je neprocjenjivo iskustvo i zauvijek se pamti.

______________________________

Izvor: srednja.hr

Naslovna fotografija: Image by Ed White from Pixabay