Pionir solarnih panela u Hrvatskoj uštedom na računima kupio električni automobil

Objavio: Đurđa Baljak - 26.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Solarni paneli na krovu su jednako novac u džepu. Dobro to zna Ljubomir Majdandžić, čovjek koji je prije 20 godina prvi u Hrvatskoj na svoju kuću instalirao solare. Nikad nije požalio jer od tada – pola godine struju više uopće ne plaća.

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

“Uzmimo da su računi jednog kućanstva oko 50 eura mjesečno, 6 mjeseci neće plaćati to kućanstvo 50 eura, a drugih 6 mjeseci, ovisno o instalaciji plaćat će 10-15 eura, maksimalno 20 eura mjesečno za električnu energiju. Koliko ste vi onda godišnje uštedjeli? Dakle ušteda je 80 % na godišnjoj razini za električnu energiju”, govori Ljubomir Majdandžić, pionir solarnih panela u Hrvatskoj.

Ugradnja panela snage 5 kilovata, što je dovoljno za prosječnu obitelj, stoji 5 do 6 tisuća eura. Pola iznosa može se dobiti preko poticaja i cijela investicija isplati se za tri godine. Ljubomir je zbog brojne obitelji ugradio duplo jači panel od 10 kilovata pa je uštedio više. Matematika solarnih panela je jasna. Godišnja ušteda njegovoj kući je 1400 eura, ukupno 28 tisuća eura u 20 godina. Dovoljno za jedan novi električni automobil.

Od ušteđenog ga je i kupio sada ga puni na svojoj solarnoj elektrani. Ovakvih pozitivnih primjera bilo bi više da država ima više od jednog poziva godišnje za subvenciju izgradnje solarnih sustava..

“Daleko bi trebao biti veći poticaj i od općina i od gradova, županija i konačno od države. Država ima samo Fond za zaštitu okoliša i energetsku koji jednom godišnje raspisuje javne pozive”, zaključuje Majdandžić.

Izvor: net.hr

Naslovna fotografija: by Giorgio Trovato on Unsplash