Plutajuće solarne elektrane – primjer Nizozemske

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.12.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Plutajuća solarna elektrana Sekdoorn u Nizozemskoj dovršena je nakon rekordnih šest tjedana rada.

Ovo je najbrža izgradnja ikada za njemačku tvrtku specijaliziranu za sektor obnovljivih izvora energije BayWa r.e., koja je zajedno sa svojim nizozemskim partnerom GroenLevenom radila na izgradnji plutajuće solarne elektrane.

Izgradnja je obavljena u samo šest tjedana i postrojenje može napajati 4.000 domaćinstava.
Solarna farma će imati godišnji prinos energije od 13.330 MWh, a uštedjeti će oko 6.500 tona emisije CO2 godišnje i napajati ekvivalent 4.000 domaćinstava.

Plutajuće solarne elektrane su ono što samo ime govori, solarni paneli montirani na strukturu koja pluta na vodenom tijelu. Prednost je što smanjuju potrebe za zemljištem jer se mogu instalirati u industrijske bazene, rezervoare za pitku vodu i mala jezera.

Prema Svjetskoj banci, 10% umjetnih rezervoara slatke vode u Europi može proizvesti više od 200 GWp ako bi se postavile plutajuće ploče.

Projekt Sekdoorn najveća je plutajuća solarna instalacija u Nizozemskoj i druga najveća u Europi do sada, nakon projekta O’MEGA1 u Francuskoj. To je treće mjesto za BayWa r.e, nakon dovršetka postrojenja u Weperpolderu i Tynaarlu.

 

„Ponosni smo što smo u vrlo kratkom roku predstavili tri velika projekta na mreži, kako na tržištu nije postojao nijedan pouzdani sustav koji bi zadovoljavao naše standarde kvalitete, razvili smo potpuno novi dizajn. Pomoću ovog standardiziranog sustava sposobni smo brže graditi plutajuće fotonaponske elektrane od solarnih instalacija. ” rekao je Benedikt Ortmann, globalni direktor Solar Projects u BayWa r.e.

 

Tipični problemi s plutajućim solarnim farmama su improvizirano kabliranje, nepravilno sidrenje, ne kretanje vode po sustavu i nepostojeća ili nedovoljna kvaliteta pješačkih staza. Tako je BayWa r.e prenio svoj sustav dizajna za prizemne instalacije na vodu i razvio vlastitu shemu za ugradnju fotonaponskih voda na vodene površine. Ortmann je rekao da se njihov fokus osigurava da instalacija ima dug vijek trajanja.

 

“Ključno je, što duže sustav proizvodi energiju, niži su troškovi proizvodnje energije. Osim toga, sustav jamči niske troškove rada i održavanja, kao i minimalan utjecaj na život na moru.”

 

Očekuje se da će plutajuće solarne elektrane slijediti sličan brzi i uzlazni put kao i solarna energija.

„U Belgiji je flamanska vlada u siječnju 2019. najavila šest plutajućih fotonaponskih projekata ukupne snage 11,1 MW. U Portugalu postoje planovi hibridnog hidro-solarnog projekta koji uključuje postavljanje plutajućih solarnih panela na rezervoar za dopunu postojeće hidroelektrane “

rekao je Walburga Hemetsberger, glavni izvršni direktor udruge koju vodi član za cijeli proizvodni lanac, SolarPower Europe.

“Postoji mogućnost teravatske ljestvice za plutajuće solarne projekte i uvjereni smo da će u godinama koje dolaze stići mnogi projekti.”

BayWa r.e planira izgradnju sljedeće plutajuće solarne farme u Nizozemskoj sljedeće godine, uključujući instalaciju od 27,3 MWp koja će biti najveća u Europi.

 

____________

Izvor: www.forbes.com

Slika: BAYWA R.E.