UŠTEDI ENERGIJU
January 17, 2019

Poboljšana zdrastvena skrb za otočane Zadarske županije

Zadarska županija i Dom zdravlja Zadarske županije do 20. siječnja formalno završava provedbu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije“, koji se provodio od travnja 2017. godine.

U sklopu projekta vrijednog gotovo dva milijuna kuna nabavljena je medicinska oprema za više ordinacija na zadarskim otocima, a u dvije ambulante su napravljeni infrastrukturni zahvati.

Zadarska županija jedna od prvih županija koja je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao upravljačkim tijelom te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) kao posredničkim tijelom, 2017. godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Vrijednost nabavljene dijagnostičko-terapijske i ostale medicinske opreme je oko milijun kuna i to za ordinacije opće/obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujući i otok Molat), Pašmanu (Neviđane) i Dugom otoku (Božava).

Na Pagu je za djelatnost zdravstvene zaštite žena nabavljen ultrazvučni aparat i sonda te amnioskop i kolposkop, a za djelatnost dentalne zdravstvene zaštite stomatološka stolica s pripadajućim instrumentima.

"Preostali dio sredstava, oko 600 tisuća kuna utrošeno je na manje infrastrukturne zahvate koji su obavljeni na zgradi ambulante u Povljani na Pagu, a u Žmanu na Dugom otoku ugrađena je platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću", navela je dr. sc Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika za zdravstvo u Zadarskoj županiji.
.

Ukupno 1.92 milijuna za provedbu aktivnosti

Za provedbu projektnih aktivnosti na području Zadarske županije ukupno je odobreno 1.92 milijuna kuna, od kojih je 1.64 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a oko 300 tisuća kuna sufinancira Zadarska županija. Sufinanciranje Zadarske županije smanjeno je za 50 posto dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije.

Župan Božidar Longin istaknuo je važnost ovog projekta koji će poboljšati zdravstvenu skrb na otocima Zadarske županije:

"Često ističem važnost ravnomjernog razvoja naše županije, a ovaj projekt je konkretan primjer da brinemo o svim krajevima naše županije. Aktivnosti koje su provedene u ovom projektu trebale bi znatno olakšati dostupnost i poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga zadarskom otočnom stanovništvu, jer više neće trebati za te usluge odlaziti u Zadar. Zadarska županija ulaže značajna sredstva u zdravstvenu skrb svih naših stanovnika, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Čestitam projektnom timu na uspješno odrađenom poslu".

______

Izvor: zadarski.hr
Fotografija: Leonard Kvarantan

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram