POKRET OTOKA – Ambasadorski program u organizaciji međunarodne inicijative ”Island Innovation”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.12.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Pokretačice Maja Jurišić (Hvar), Paula Bolfan (Silba) i Dora Čukušić (Vis) tijekom 2021. godine sudjelovale su u ambasadorskom programu međunarodne inicijative otoka ”Island Innovation”

Kao ambasadorice svojih otoka, Maja, Paula i Dora, imale su priliku steći znanja od stručnjaka iz ekološkog, političkog, organizacijskog i financijskog sektora tijekom predavanja i radionica koje su se održavale tijekom cijele 2021. godine.

.
Najveći internacionalni otočki program

Island Innovation Ambassadors program najveći je internacionalni otočki program koji okuplja ambasadore iz cijelog svijeta i tijekom godine za njih održava različite programe i edukacije kroz koje sudionici stječu znanja o otpornosti, održivosti i napretku otoka.

„Mnoštvo različitih tema koje su važne za otoke i mnoštvo različitih predavača dali su širinu samom programu“, kaže Paula Bolfan.

Sudionici su tako imali priliku učiti o financijskom aspektu održivih projekata od Georgea Koumisa, dugogodišnjeg savjetnika za financijski menadžment te inovacijama i održivosti otoka od Francesca Sindica, osnivača i sudirektora Centra za pravo okoliša i upravljanje na Sveučilištu Strathclyde u Glasgowu.

Održivo upravljanje poslovanjem sudionicima je tumačila Kim de Coster, osnivačica Slow & Co tvrtke za povezivanje koja dionicima diljem svijeta pomaže u održivom rastu. O komunikacijskim vještinama i važnosti dobre promidžbe otočki ambasadori mogli su čuti od Thrish Hegarty, bivše novinarke BBC-a i Irish Timesa i direktorice uspješne agencije za odnose s javnošću Inis Communications.

Osim stručnih znanja, program uključuje i primjere dobre prakse s drugih otoka. Platforma Island Innovation je Pokretu otoka omogućila umrežavanje sa stručnjacima diljem svijeta te razmjenjivanje primjera dobrih praksi i raznolikih znanja i iskustava.

 

Pokret Otoka o Island Innovation-u

„Nikad se nisam susrela s toliko otočana iz cijelog svijeta na jednom mjestu, nekad nas je bilo i nekoliko stotina“, rekla je Paula.

Na predavanju Boba Johnstona, predsjednika i suosnivača neprofitne organizacije Vineyard FutureWorks, ambasadori su se upoznali s primjerom dobre prakse na otoku Martha’s Vineyard, a kroz radionice i redovne sastavke svi sudionici mogli su dijeliti svoja iskustva i izazove s kojima se suočavaju njihove otočne zajednice.

Ambasadori su imali priliku čuti i o dugoročnoj ulozi otočnih ambasadora i ekoloških aktivista o čemu su iz iskustva govorile ambasadorice Stacey Alavarez de la Campa s Barbadosa i Franziska Elmer sa St. Thomasa. Predstavile su sudionicima uspješne projekte o očuvanju bioraznolikosti i održivom turizmu.

.
Međunarodnom virtualnom otočnom summit-u VIS 2021. prethodio je lokalni otočni hub u organizaciji Pokreta Otoka

U sklopu programa održan je i Virtualni otočni summit koji je okupio 11 000 sudionika uključujući čelnike svjetskih vladinih i nevladinih organizacija, poduzetnike i akademike, a glavne teme bile su klimatske promjene, oporavak nakon pandemije, kružno gospodarstvo, zelena tranzicija, plava ekonomija i uključivo društvo.

„Nedostajalo je strukturiranosti po geografskim područjima i područjma djelovanja sudionika. Nadam se da će u 2022. godini program nuditi edukacije i susrete za sve otočane svijeta, ali i neke prilagođene otočanima koji dijele slične uvjete i probleme“, istaknula je Paula.

U tijeku programa, Pokret otoka organizirao je i hrvatsku verziju Island Innovation Hub-a pod nazivom Razvoj energetskih inovacija i utjecaj na druge otočne sektore koji je okupio stručnjake i građane uključene u energetsku tranziciju hrvatskih otoka, panelisti su bili Maja Pokrovac, Marin Kukoč, Ivan Zoković Cola, Maja Jurišić i Saša Predovan.

Da bi se programu „trebalo priključiti više sudionika iz Hrvatske“, misli Paula i dodaje da bi se o programu „trebalo više pisati u našim medijima jer donosi korisne i važne informacije“.

__________
Izvor: Dora Čukušić – Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Pixabay.