Pokret Otoka objavio 2 brošure o solarnim elektranama i alternativnim vozilima

Objavio: Pokret Otoka - 14.10.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

Aktualna događanja i problemi u svijetu na tržištu energije, doveli su do ubrzanja procesa u kojem su zemlje primorane u što kraćem roku pristupiti energetskoj tranziciji i razvoju obnovljivih izvora energije.

Samim time, dodatno je specifična situacija na otocima, koji zbog udaljenosti od izvora energije koji se najčešće nalaze na kopnu, često ostaju bez energije zbog preopterećenja mreže ili kvarova na vodovima. To je svojevrsni paradoks jer su upravo otoci oni koji obiluju solarnim potencijalima. Samim time imaju odlične preduvjete za postizanje samoodrživosti energetskog sustava.

Krajem 2018. godine pri Europskoj komisiji osnovana je inicijativa Tajništvo za čistu energiju EU otoka čiji je regionalni partner Pokret Otoka. Inicijativa je na raspolaganju otočanima pri izradi agendi za prijelaz na čistu energiju i drugih dokumenata koji će ubrzati proces kretanja otoka ka energetskoj samodostatnosti.

Zbog potrebe ubrzanja procesa energetske tranzicije u prosincu 2022. započela je provedba projekta “Energetska tranzicija otoka”. Glavni cilj je stvaranje jedinstvenog informativno – edukativnog web portala. Portal služi informiranju, edukaciji i umrežavanju svih otočnih dionika u području održivog razvoja. Osobit fokus je na energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije te važnosti sudjelovanja otočana i otočnih dionika u procesu energetske tranzicije.

Ponukani time, Pokret Otoka je napravio i dvije brošure koje će pomoći otočanima u energetskoj tranziciji u njihovim kućama kao i u njihovoj mobilnosti.

SOLARNE ELEKTRANE ZA KUĆANSTVA

Kao što i sam naziv kaže, ova brošura je pravi priručnik za sve one koji se žele upustiti u proces postavljanja solara u svoje kućanstvo. Uz pregled osnovnih informacija o solarima kao što su glavne komponente solara, vrsta fotonaponskih sustava, specifikacijama krova, dani su i troškovi ulaganja, obračunski modeli kao i potrebna dokumentacija. Opisan je proces realizacije prije, tijekom i nakon samog postavljanja solara u 9 koraka.

Za one koji ne znaju žele li se upustiti u ovakav projekt slijedi kratak pregled zašto je dobro uložiti u solarnu elektranu.

☼ Vlastita proizvodnja isplativija je od kupovine iz mreže

☼ Povećavate otpornost na kontinuirani rast cijena električne energije u budućnosti

☼ Momentalno ostvarujete uštede

☼ Relativno brz povrat investicije ovisno o veličini sunčane elektrane

☼ Podižete vrijednost vlastite nekretnine

☼ Doprinosite održivom razvoju vaše lokalne zajednice i stvaranju prilika za nova zelena radna mjesta u Hrvatskoj

☼ Smanjujete negativan utjecaj na okoliš

☼ Relativno niski troškovi održavanja

☼ Sunčana elektrana proizvodi struju 30 godina

☼ Smanjite utjecaj inflacije ulaganjem sredstava u sunčanu elektranu

☼ Mreža je tijekom sezone preopterećena

☼ Ne iskorištavamo potencijale našeg podneblja

☼ Situacija u svijetu lako utječe na turizam u Hrvatskoj

☼ Smanjujemo utjecaj na klimatske promjene korištenjem obnovljivih izvora energije

E-MOBILNOST ZA POČETNIKE: VODIČ KROZ ALTERNATIVNA VOZILA I BUDUĆNOST PRIJEVOZA

Ova brošura daje pregled o povijesti e-mobilnosti u vidu električnih i hibridnih automobila, o njihovom stanju u Europi i Hrvatskoj. Dani su primjeri dobre prakse na otocima i elektrifikacije javnog cestovnog prijevoza. Krk je jedan dobar primjer u Hrvatskoj čime pokazuje mogućnosti kojima bi se mogli voditi i ostali otoci u budućnosti. Prikazan je i pregled načina punjenja električnih automobila, kao i savjeti za kupnju i planiranje putovanja električnim automobilom.

U pregledu su također ispisani prihvatljivi korisnici, kao i mogućnost sufinanciranja u kupnji električnih vozila uz listu energetski učinkovitih vozila.

PRIHVATLJIVI KORISNICI:

  • fizičke osobe (građani, obrtnici i slobodna zanimanja),
  • trgovačka društva i ustanove izvan javnog sektora,
  • vjerske zajednice,
  • neprofitne organizacije (osim udruga i zadruga)

MAKSIMALNI IZNOSI SUFINANCIRANJA*

Za fizičke osobe:

  • Električna vozila: do 70 000 kuna
  • Plug-in hibridi: do 40 000 kuna
  • Vozila na vodik: do 70 000 kuna

Za pravne osobe:
Ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona, maksimalni iznos je od 20 000 do 70 000 kuna Napomena: Pravne osobe mogu ostvariti sredstva za kupnju jednog ili više vozila, pri čemu ukupan iznos sredstava Fonda ne može biti viši od 400.000,00 kuna, dok fizičke osobe ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila.

*Iskazani iznosi se odnose na prošlogodišnji javni poziv, a novi iznosi nisu poznati.

OBE BROŠURE MOŽETE PRONAĆI NA OVOM LINKU!

Izvor: Pokret Otoka

Fotografija: Pokret Otoka