OTOČNI DIJALOG – Pričali smo o Ruralnom razvoju

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.03.2021. - Vrijeme čitanja: 6min

Serija otočnih dijaloga se nastavlja, a tema trećeg dijaloga bila je ruralni razvoj na otocima. Otočni dijalog se održao uživo 9. ožujka na Facebook stranici Pokreta Otoka.

Podcast je ovog puta vodila Katarina Slejko, voditeljica LAG-a 5 koji pokriva otoke Lastovo, Korčulu, Mljet i poluotok Pelješac, a gosti su bili Vlaho Komparak, korčulanski pčelar i maslinar te vlasnik OPG-a i Marin Kukoč, diplomirani inženjer agronomije i vlasnik tvrtke za savjetovanje s posebnim fokusom na ruralni razvoj, a radio je i u ministarstvu poljoprivrede u upravi za provedbu ruralnog razvoja.

Vlaho je svoju poljoprivrednu priču započeo 2010. kao 18-godišnjak, tada je registrirao OPG i krenuo s raščišćavanjem maslinika i proizvodnjom maslinovog ulja, pčele su došle 2014. te preuzele primat u njegovoj poljoprivrednoj proizvodnji, a Vlaho je danas i potpredsjednik hrvatskoga pčelarskoga saveza. Vlaho je jedan od rijetkih kojima je OPG primarno zanimanje, poučen iskustvom savjetuje „Mnoge fondove koje sam mogao iskoristiti kao mladi poljoprivrednik, nisam iskoristio, iz toga sam izvukao pouku. Tako se danas prije bilo kakve registracije prvo raspitam kakve su mogućnosti dobivanja fondova za pokretanje nekog posla.“

Mjere potpore koje se dodjeljuju poljoprivrednicima putem natječaja na koje apliciraju Vlahi su bile samo bonus i to naglašava jer „treba ulagati u sve sektore proizvodnje u koje je potrebno ulagati, bez obzira na fondove.“ Što se tiče prepreka na putu ostvarenja projekta, Vlaho navodi teškoće u pronalasku konzultanta koji priprema svu natječajnu dokumentaciju, a ovo se nameće kao problem otočkog apliciranja na natječaje zbog nedostatka konzultanata. Osim toga, proces predfinanciranja i iskustvo s bankom također su bili otežavajuće okolnosti provedbe.

Za prijavu na neku od mjera potpore ruralnog razvoja, potrebno je imati registrirano poljoprivredno gospodarstvo, a da bi se mogao osnovati OPG prvi preduvjet je već imati određene poljoprivredne resurse te zemljište na kojem se odvija određena poljoprivredna proizvodnja. Nije moguće otvoriti OPG samo s namjerom bavljenja poljoprivredom u nekoj skoroj budućnosti, nego je potrebno prije registracije već imati poljoprivredne resurse, a zemljište mora biti minimalne površine 500 m2, no ne mora biti u vlasništvu, već može biti u zakupu ili produžavanju.

 

Financiranje start-up-ova

Program ruralnog razvoja ne potiče start-up-ove, tj. potpune početnike, nema mjere koja bi služila za pokretanje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednik već mora imati određenu ekonomsku veličinu da bi mogao aplicirati na natječaje iz programa ruralnoga razvoja. Mjere služe podizanju, a ne stvaranju ekonomske veličine.

Investicijske mjere zahtijevaju predfinanciranje, što bi značilo da se prva rata isplate sredstava dobiva odmah na početku, a drugu ratu poljoprivrednici moraju osigurati sami iz vlastitih sredstava, a nakon što se provedu i završe sve aktivnosti, podnosi se drugi zahtjev za isplatu i tek tada se isplaćuje, tj. vraća druga rata dobivenih sredstava. Pri planiranju projekata važno je imati na umu ovu financijsku konstrukciju iz koje se da zaključiti da Europa od poljoprivrednih gospodarstava u koje ulaže očekuje da već imaju prihode te da imaju vlastita ušteđena sredstva za daljnje investicije.

Marin Kukoč je, govoreći iz pozicije konzultanta, utvrdio da je znatan interes otočana za apliciranje na natječaje, no najveći interes iskazuje se za potpore za manja poljoprivredna gospodarstva, tj. za manje natječaje na kojima se može ostvariti potpora od 15 000 eura.

 

Uloga LAG-ova

LAG-ovi rade na informiranju stanovništva o fondovima i apliciranju na natječaje, educiraju ljude o mogućnostima koje bi im se mogle pružiti prilikom upisa u Registar poreznih obveznika, naglašavaju da su hipotetske mogućnosti puno veće od naknade koju plaćaju prilikom upisa u RPO, za primjer možemo uzeti mjeru 21, izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom trenutnom pandemijom- za dobivanje ovih sredstava, poljoprivrednici trebaju biti registrirani u RPO-u. Još je važno napomenuti da se poljoprivrednik ne može istovremeno prijaviti na nacionalni natječaj i na LAG-ov natječaj, onaj tko je prijavljen na nacionalni natječaj, automatizmom se odbija od strane LAG-a.

 

Tromost sustava

Vrijeme koje je potrebno za obradu svih prijava predstavlja problem podnositeljima zahtjeva. Proces obrade zahtjeva trebao bi se znatno ubrzati, ističe Kukoč navodeći primjer jednog svog klijenta koji je nakon dvije godine i tri mjeseca, nakon što je već i zaboravio da je predao prijavu te odustao od poljoprivrede, dobio sredstva. Vrijeme i rokove kao problem ističe i Vlaho, za proizvodnju te ponudu svog proizvoda na tržištu važno mu je planirati, kao i ostalim poljoprivrednicima, no tu ovisi o vremenu donošenja ocjene projektnih prijava; odluku na prvi natječaj na koji se javio, Vlaho je čekao godinu i pol dana. U programu ruralnog razvoja stoji da se do odluke čeka 120 dana, no na više primjera viđeno je da se taj rok ne može ispoštovati, nadovezao se Kukoč.

 

Program ruralnog razvoja

Agencija za plaćanje potvrđuje konačnu isplatu i završetak svih projektnih aktivnosti, a portal ponuda na stranici agencije važan je za prijavu na natječaj, naime poljoprivrednici sa svojim gospodarstvima, bez obzira koliku ekonomsku vrijednost imaju, podliježu zakonu o javnoj nabavi. Važno je poštovati stroga pravila zakona o javnoj nabavi kako bi provedba prijave prošla po planu.

Program ruralnog razvoja transparentno navodi bodove po kriterijima, tako sudionici natječaja mogu sami unaprijed izračunati svoje bodove i znati otprilike kako stoje što se tiče dobivanja potpora, no nisu svi europski fondovi takvi, u nekima od njih sudionici natječaja ovise o subjektivnom dojmu evaluatora.

Procijenjeno je da se program ruralnog razvoja uspješno izvodi. Program se sastoji od više mjera, svaka mjera od podmjera, a podmjere od različitih tipova operacija. U ove dvije godine prijelaznog razdoblja izrađivat će se novi strateški plan čiji će sastav biti i novi program ruralnog razvoja te će iskristalizirati koje su to mjere i tipovi operacija potrebni hrvatskoj poljoprivredi, a dio operacija će se zasigurno izbaciti.

 

Video cijelog otočnog dijaloga možete pogledati ovdje.

 

 

 

__________

Autorica: Dora Čukušić

Fotografija: Pokret Otoka