UŠTEDI ENERGIJU
December 4, 2021

POLJOPRIVREDA - Mogućnosti povoljnog financiranja putem financijskih instrumenata

Ministarstvo poljoprivrede provodi anketu o mogućnostima povoljnog financiranja putem financijskih instrumenata Financijski instrumenti (FI) su novi oblik financiranja prvi puta uspostavljen 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kojim se financiraju financijski održivi projekti putem zajmova/kredita i jamstava, a izdaju ih HAMAG BICRO i HBOR - prenosi ruralnirazvoj.hr Pozivaju se svi zainteresirani da […]

Ministarstvo poljoprivrede provodi anketu o mogućnostima povoljnog financiranja putem financijskih instrumenata

Financijski instrumenti (FI) su novi oblik financiranja prvi puta uspostavljen 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kojim se financiraju financijski održivi projekti putem zajmova/kredita i jamstava, a izdaju ih HAMAG BICRO i HBOR - prenosi ruralnirazvoj.hr

Pozivaju se svi zainteresirani da do 10. prosinca 2021. godine ispune ANKETNI UPITNIK o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima financijskih instrumenata u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike

.

Model financiranja putem financijskih instrumenata

Provedba financijskih instrumenata od početka provedbe do kraja listopada 2021. polučila je značajne rezultate u financiranju potencijalnih korisnika, ugovoreno je preko 1.250 zajmova, jamstava i kredita vrijednosti preko 440 mil. kuna.

Ovaj model financiranja ističe se po uvjetima povoljnijim od tržišnih te ga karakteriziraju niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate, veća mogućnost korištenja počeka, smanjeni zahtjevi za instrumente osiguranja. Krajnjim primateljima su na raspolaganju zajmovi/krediti i jamstva s niskim kamatama, koje se kreću od 0,1% do 1,99 %.

Za razliku od financiranja bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju putem natječaja određenog trajanja, prijavu za dodjelu potpore kroz financijski instrument moguće je podnijeti u svakom trenutku, te je obrada zahtjeva, kao i isplata potpore, brža. Ugovorena sredstva financijskih instrumenata isplaćuju se korisnicima u 100%-tnom iznosu prije početka provedbe investicije.

.
.
Za financiranje su prihvatljivi neki troškovi koji se ne priznaju u okviru bespovratnih potpora

Korisnicima je dostupno nekoliko vrsta financijskih instrumenata, a za financiranje su prihvatljivi i troškovi koji nisu prihvatljivi u okviru bespovratnih potpora – obrtna sredstva, rabljena oprema i mehanizacija, žive životinje, jednogodišnje bilje i sl.

Posebno je zanimljiv podatak da je kroz FI najviše ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, u okviru kojih je nabavljeno ukupno 54.085 životinja. Važno je također naglasiti da je gotovo 83% svih FI odobreno korisnicima u rangu mikro poduzeća, čije financijske potrebe u prethodnom razdoblju uglavnom nisu prepoznate od strane banaka, dok je kod pokretanja FI najvažnije imati održiv poslovni plan za ulaganje.

Ministarstvo poljoprivrede planira i u predstojećem programskom razdoblju zadržati dosadašnje pogodnosti provedbe FI uz uvođenje novih, u skladu s dostupnim mogućnostima EU regulative (npr. kupnja zemljišta za mlade bez ograničenja % u visini investicije) te povratnim informacijama prikupljenim od strane zainteresiranih korisnika.

__________
Izvor: ruralnirazvoj.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram