POLJOPRIVREDA – Nacrt strategije za poljoprivredu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.10.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je predstavila nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027.

Nacrt strategije za poljoprivredu je poslan na odobrenje u EK, a trebao bi rezultirati sa 14.000 novih radnih mjesta, 14 posto površina pod ekološkom poljoprivredom i 1150 ruralnih poduzeća – prenosi dnevnik.hr

 

Zajednička poljoprivredna politika

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike temeljni je dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi iz kojeg se financiraju izravna plaćanja i sektorske intervencije i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj za financiranje intervencija ruralnog razvoja).

Ukupni iznos sredstava – koji će biti na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda, šumoposjednicima, proizvođačkim organizacijama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, lokalnim akcijskim grupama te onima koji će informirati i educirati poljoprivrednike i šumoposjednike i pomoći im pri uvođenju inovativnih rješenja – iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje.

Opći ciljevi zajedničke poljoprivredne politike, kazala je ministrica na predstavljanju, dijele se na tri stupa – onaj koji obuhvaća pametno – dakle rast produktivnosti, rast pregovaračke snage poljoprivrednika, rast konkurentnosti u međunarodnim okvirima, zatim zeleni stup te socijalni stup. Ta tri stupa su podijeljena u devet ciljeva, a strateški plan bavi se i sektorskim mjerama.

Strateški plan ZPP, među ostalim, predviđa potpore za ekološku poljoprivredu vrijedne više od 237 milijuna eura, a osigurava dodatna sredstva i zasebne natječaje za ekološke proizvođače.

Njime je osigurano više od 229 milijuna eura ukupnih javnih sredstava za primarnu proizvodnju te 160 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti te dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, uz novu potporu za junice u intervenciji dobrobit životinja, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću.

 

Konkurentnost ruralnog razvoja

Za konkurentnost ruralnog razvoja osigurano je 457 milijuna eura, a u toj su kategoriji uz ostalo mala poljoprivredna gospodarstva, startupovi, navodnjavanje, investicije u preradu, sustavi kvalitete, primarna proizvodnja, obnovljivi izvori energije.

Mladim poljoprivrednicima namijenjeno je 114 milijuna eura, ruralnoj infrastrukturi 58,8 milijuna eura. Za javne sustave navodnjavanja 72,3 milijuna eura. Pritom je napomenula da su u RH navodnjava samo 1,9 ukupno korištenih poljoprivrednih površina. Šumarstvu je, nadalje, namijenjeno 81,5 milijuna eura.

“Očekivanja su da do kraja petogodišnjeg razdoblja bude 14 posto površina pod ekološkom poljoprivredom, želimo imati i 61 posto košnica pod potporom, 14.000 novostvorenih radnih mjesta, 1.150 ruralnih poduzeća, 87 posto stanovništva obuhvaćeno ‘leaderom’, 65 posto grla obuhvaćeno potporom za dobrobiti životinja, 30 posto grla obuhvaćenih potporom za smanjenje korištenja antibiotika, 145 tisuća osoba koje će savjetodavne usluge i 18 posto natura područja”, rekla je Vučković.

Strateški plan ZPP-a poslan je u petak, 23. rujna, a u roku od šest tjedana očekuje se odgovor Europske komisije (EK).

 

__________
Izvor: dnevnik.hr
Naslovna fotografija: Unsplash