POLJOPRIVREDA – Potpora iz programa ruralnog razvoja za jadranske županije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.09.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Gotovo tri milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja osigurano za četiri jadranske županije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim Tajnikom Šimom Mršićem i suradnicima u petak, 23. rujna 2022. u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana u Splitu dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje četiri jadranske županije, čime su u Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Dubrovačko-neretvansku i Zadarsku županiju upućena 24 nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 3 milijuna kuna. Također, održan je sastanak na temu aktualnosti u poljoprivredi i ribarstvu Splitsko-dalmatinske županije – prenosi poljoprivreda.gov.hr

 

Program ruralnog razvoja

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju, modernizirati i unaprijediti stočarsku proizvodnju nabavom potrebne mehanizacije, električnih pastira i novih grla domaćih životinja te uložiti u obnovljive izvore energije.

Dok će ulaganja u ostalim jadranskim županijama omogućiti razvoj posebno osjetljive i važne stočarske proizvodnje na malim gospodarstvima, kao i nabavu novih grla životinje, mehanizacije i potrebnih resursa, doprinijeti uštedi energije i vremena, ali i smanjenju troškova na gospodarstvima, zahvaljujući ulaganju u solarne električne pastire.

Prilikom dodjele novih ugovora, ministrica je čestitala novim, ali i svim korisnicima Programa ruralnog razvoja, naglasivši da je, unatoč svim izazovima s kojima se susreću domaći proizvođači hrane, ukupno iz Programa na području Hrvatske isplaćeno 17 milijardi kuna, na području četiri jadranske županije ukupno 1,9 milijardi kuna, a u hrvatsko stočarstvo više od 6,7 milijardi kuna.

Također, istaknula je kako je u okviru snažnog i sveobuhvatnog Vladinog jesenskog paketa mjera vrijednog 21 milijardu kuna poljoprivrednicima na raspolaganju pomoć Mjere 22 vrijedna ukupno 240 milijuna kuna, za sektor prerade poljoprivrednih proizvoda osigurano je 200 milijuna kuna pomoći, a za poljoprivrednike koji uslijed suše imaju pad prinosa 100 milijuna kuna.

 

Natječaj za ulaganje u navodnjavanje

Kada je riječ o suši, na razini Hrvatske je iz Programa ruralnog razvoja 789 milijuna kuna potpore za 19 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara. Upostupak e-savjetovanja upućen je poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna koji se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

S obzirom na važnost navodnjavanja i na područjima obalnih županija u kojima se uzgajaju vrijedne kulture poput masline i vinove loze, na Natječaju je osigurano 19 milijuna kuna isključivo za projekte navodnjavanja na poljoprivrednim gospodarstvima s područja Jadranske Hrvatske.

Iz Programa ruralnog razvoja je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno 798 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 638 milijuna kuna, samo za COVID mjere pomoći u županiji je isplaćeno 87 milijuna kuna.

U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije do sada su odobrena ukupno 924 projekta i dodijeljena je potpora u iznosu od 354 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno 234 milijuna kuna, u najvećoj mjeri za razvoj gospodarskog ribolova na moru.

 

__________
Izvor: poljoprivreda.gov.hr
Naslovna fotografija: