UŠTEDI ENERGIJU
August 28, 2022

POLJOPRIVREDA - Zbog suše u najavi izvanredna mjera pomoći

Zbog velike suše Ministarstvo poljoprivrede najavilo je izvanrednu mjeru za poljoprivrednike vrijednu oko 200 milijuna kuna, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Kako smo ranije pisali, predstavnici u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) zbog velike su suše od Ministarstva su tražili moratorij na izvoz, a prema riječima ministrice Vučković, jedna je odluka već donesena. Ona se odnosi na odstupanje od pravila vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine - prenosi agroklub.com

"Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili", napomenula je. "Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu", pojasnila je.

 

Paušalna potpora vrijedna 15 tisuća eura

Ministarstvo je u okviru programa ruralnog razvoja najavilo i izvanrednu mjeru koja će biti vrijedna oko 200 milijuna kuna.

"Takva mjera omogućena nam je prije svega zbog brutalne, neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu", napomenula je ministrica. Međutim, kaže, svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, to je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora, rekla je dodavši kako će Ministarstvo razmotriti i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Kako prenosi Večernji list, kazala je da Vlada sa svim mjerama nastoji smanjiti udar krize na hrvatske građane i nastoji pomoći poduzetnicima te poručila kako trenutno rade na novom jesenskom paketu.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da zbog suše Hrvatska prvo namiri svoje potrebe, a onda izvozi, odgovorila je kako Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, no naglašava da put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar.

__________
Izvor: agroklub.com
Naslovna fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram