PONOS HRVATSKE – Ronilački klub „Roniti se mora“ koji živi more

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.02.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Ronilački klub koji svojim primjerom pokazuje kako bi trebali tretirati prirodu i kakvu želimo ostaviti budućim naraštajima, punom zaslugom dobitnik je nedavno održane nagrade „PONOS HRVATSKE“.

 

Nagrada Ponos Hrvatske manifestacija je koja traje već 18 godina u kojoj je do sada nagrađeno preko 380 heroja.

Već smo pisali o inspirativnim Supetarskim vatrogascima koji su prošlo ljeto spasili njemačku obitelj iz teške prometne nesreće. Pravo nam je zadovoljstvo prenositi priče koje nam bude vjeru u bolje sutra i motiviraju nas da budemo bolji, kako prema ljudima, tako i prema našem plavom domu – Zemlji.

Stoga danas donosimo priču o zagrebačkom ronilačkom klubu „Roniti se mora“ koji je sa svojim prvim ekološkim akcijama započeo samo 10 dana nakon osnivanja.

Njihov ekološki projekt čišćenja podmorja i jezera “Think Green”  u 12 godina postojanja iza sebe ima 29 velikih ekoloških akcija.

“Svega 10-ak dana od osnutka kluba počeli smo s prvom ekološkom akcijom, čistili smo Maksimirsko jezero. To je bio početak kad je sve krenulo i od jedne male ekološke akcije naraslo je do ozbiljnih razmjera.” – rekao je Damir Zurub, predsjednik kluba.

 

 

Uz ekološke akcije pokretači su i brojnih humanitarnih akcija

Uz ekološke akcije pokretači su i humanitarnog projekta “Plavo ronilačko srce” za SOS dječje selo te AqUA – Adriatic Underwater Academy. Ova je ekipa samo prošle godine u pet akcija uspjela ukloniti više od 33 tone otpada iz mora i jezera!

“Nakon skoro trinaest godina od jedne male eko akcije nastao je cijeli pokret ljudi koji žele sudjelovati.” – ispričao je Zurub.

“Počašćeni smo što se dugogodišnji rad i trud prepoznao, ovo može biti samo još jedan poticaj više, u nadi za manje…otpada.”

 

Ekološke akcije vide kao edukacije za buduće naraštaje

“To nisu samo ekološke akcije nego i edukacije za buduće naraštaje, a ovom nagradom možemo samo pokazati koliko se trud isplati, koliko jedna po jedna eko akcija brzo preraste u 29. Tako želimo da i oni koji nisu naši članovi, započnu s malim koracima, s onim prvim, a s vremenom to naraste u Ponos Hrvatske. Jedino tako možemo mijenjati svijet na bolje. Mi nastavljamo sa svojim koracima, još ponosnije nego prije!” – kažu iz kluba.

“U 2023. nastavljamo se truditi da naš planet bude ljepše mjesto za sve njegove stanovnike, živjeli oni iznad ili ispod površine mora, rijeka i jezera. Hrvatska je ponosna na nas, a mi na svakog člana našeg kluba, kao i na svakog pojedinca u Hrvatskoj, od Molunta do Savudrije, koji nam je u ovih naših 29 akcija čišćenja pružio pomoć. Hvala svim našim partnerima i sponzorima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće te svim našim prijateljskim ronilačkim klubovima koji su isto tako dio ovog priznanja.” – poručuju.

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: Ronilački klub “Roniti se mora” / Damir Zurub