Nedavno je redakcija Dalmacijedanas pisala o trajektu Lastovo koji je prije desetak dana, kada su otoci bili skoro odsječeni od svijeta, prkosio visokim valovima i probio se od Lastova do Splita. Trajekt, kojim je zapovijedao kapetan Branko Jaram, isplovio je s Lastova u 4:30.

Kako se približavao Splitu, tamo su valovi rasli, a brzine vjetra se sve više povećavale. Upravo toga dana u Splitu je izmjerena najjača bura u ovom stoljeću, no Lastovo se uspješno probijalo prema svome odredištu. Konačno, Jadrolinijin trajekt uplovljava u splitsku gradsku luku tek sa sat vremena zakašnjenja u odnosu na uobičajenu duljinu plovidbe. Podvig kapetana i cijele posade broda oduševio je mnoge.

U međuvremenu se javila žena koja se toga dana nalazila na trajektu Lastovo. “Sad kad je sve prošlo, da se javim. Prošlog četvrtka doživjela sam prometnu nesreću zajedno s bebom od 4 mjeseca. Helikopter nas je prevezao u bolnicu gdje smo bile do jučer. U petak mi drugo dijete završi na infuziji u Blatu zbog streptokoka i sumnje na upalu pluća. Liječnica, svaka joj čast, zbog činjenice da sam ja u Splitu na pedijatriji s bebom, a tata radi van Hrvatske, odluči dijete ne poslati hitnom u Dubrovnik već ga stabilizira i šalje u Split. Pogađate, ujutro trajektom Lastovo. Uglavnom, naša priča ima sretan kraj, upravo se svi troje tim istim Lastovom vraćamo na nas otok, ali eto, da se zna, Lastovo je mom sinu tog jutra praktički spasilo život. HVALA je od nas malo, premalo za posadu i brod” – poručila je mama Josipa. I mi se još jednom pridružujemo čestitki kapetanu i cijeloj posadi na profesionalno odrađenoj plovidbi!

__________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Fotografija: