Naša draga pokretačica Mare Aljinović s Mljeta napustila nas je jednog tužnog ponedjeljka ujutro. Nadamo se da je, kao i na Mljetu, svoj mir pronašla na nekom drugom nebeskom otoku…

.
Draga Martina,

Upoznali smo te 2016. godine kada smo zajedno zaplovili i prepustili se međuotočkoj avanturi. Pridružila si se skupini nepoznatih ljudi vjerujući da zajedno možemo izgraditi bolji život na otocima. Netipična otočanka sa zagrebačkim naglaskom, iz užurbanog Zagreba došla si na otok tražeći svoju oazu mira, a donijela si mu puno više. Tvoj vedri i aktivni duh pokrenuo je male i velike stvari. Na Mljetu si sa svojim suprugom vodila udrugu mladih Uliks, volontirala i radila, živjela otok u pravom smislu te riječi.

Od kad te znamo, bila si lavica. Uvijek se prostor orio tvojim smijehom, a pogledom te nije bilo nikad teško naći. Unosila si boje u naše živote – crvena, žuta, zelena, narančasta… Životni trenuci koje smo s tobom imali čast provesti bili su ispunjeni vedrinom i pozitivom, energijom koja nas je sve pokretala. Zahvalni smo ti na svakom zajedničkom trenutku…

Ne znamo zašto je baš tvoj put završio tako rano… Želimo i moramo vjerovati da sve ima svoje razloge. Nadamo se da si na nekom nebeskom otoku pronašla dugo traženi mir. Iskreno, zavidimo društvu kojem si donijela smijeh i boje, nedostajat će nam.

Otoci su tvojim odlaskom izgubili neopisivo mnogo, ali utjehu nalazimo u nadi da smo dobili veselog i hrabrog anđela zaštitnika. Znamo da ćeš paziti na nas, Mare, a mi ćemo vođeni zajedničkim snovima nastaviti graditi bolji ovozemaljski svijet. Nasmijan, optimističan, baš kakvim si ga ti činila svojim neumornim aktivizmom i ljubavi prema otoku, prirodi, ljudima.

Tvojoj obitelji iskrenu sućut žele članovi posade Pokreta otoka.
.

__________
Autorica: Maja Jurišić
Naslovna fotografija: Pokret Otoka