PREMUDA i ILOVIK – Dnevnik na otocima – Nova tv

Objavio: Paula Bolfan - 02.04.2018. - Vrijeme čitanja: 2min

Unatoč orkanskim udarima bure, tim rubrike “Dnevnik na otocima” uspio se probiti do otoka Premude i Ilovika na sjevernom Jadranu. Baš tijekom ovako lošeg vremena život na njima potpuno stane: trajekti ne plove, namirnice ne pristižu, a otočani nemaju ni liječnika.

Orkanska bura zagorčala je život otočanima i onemogućila pristajanje, zbog čega je ekipa Nove TV na Premudu nakon pet dana stigla kao prvi gosti.

Na Premudi postoje četiri radna mjesta, a potencijal je neiskorišten. Političari godinama obećavaju obnovu zapuštenih vojarni. Najavljena je izgradnja zvjezdarnice, ali od svega još ništa.

Dok liječnik na Premudi radi samo srijedom, na Iloviku radi samo umirovljena medicinska sestra jer liječnika nema već godinu dana. Sa svojim su problemom otišli su do vlasti u Malom Lošinju, kojem administrativno pripadaju.

“Gradu smo predstavili problem i od njega zatražili rješenje. Do sada je gradonačelnica par puta razgovarala s ravnateljem Doma zdravlja Primorsko-goranske županije i zbilja se radi na povratku liječnika”, rekla je Jadranka Matas, predsjednica MO Ilovik.

Za razliku od Premude, gdje nema ni škole, na Iloviku je osam učenika u osam razreda. Učiteljica, koja ima doktorat znanosti, je ujedno i članica OPG-a.

“Nemamo veterinara na otoku. Mi sve obavljamo sami”, rekla je učiteljica Gordana Pavoković.

“Čim ste na otoku zakinuti ste za neke stvari koje postoje u većim gradskim sredinama. Ja bih ipak rekla da je najbitnija komunikacija s gradom, odnosno općinskim središtem, i da se tako puno stvari može riješiti”, dodala je Matas.

Ilovik je otok bez automobila, ali zato caruju bageri. Naime, napokon se kopa kanal za vodovod i kanalizaciju.

__________
Izvor: Dnevnik.hr
Fotografija: Andro Nigoević