Prijava Vodovoda Vir na EU sredstva za 2021. – 2027.

Objavio: Pokret Otoka - 23.02.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Prijavit će se kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža otoka procijenjene vrijednosti 145 milijuna EUR.

Projekt komunalnog poduzeća Vodovod Vir za podizanje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, odnosno cijelog sustava za sva naselja na otoku koja još nemaju vodu i kanalizaciju, spreman je već gotovo tri godine u ladicama državne tvrtke Hrvatske vode, a uskoro će se poslati na adresu Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.


“Imamo sve građevinske dozvole i sve glavne projekte, kao što smo imovinski-pravno riješili gotovo sto posto trase projekta. Onih 0,15 posto trase koji nisu riješeni, nikako ne utječu na samo izvođenje ili prijavu projekta.”

Direktor virske vodovodne tvrtke Hrvoje Bašić

Na taj pretpoziv – raspisan sredinom siječnja s trajanjem do sredine ožujka – sve aglomeracije u Republici Hrvatskoj mogu kandidirati svoje projekte koji će se evaluirati u Ministarstvu.
Iako je za te projekte predviđeno 600 milijuna eura (programsko razdoblje 2021. – 2027.), sredstva će ipak biti ograničena na nešto manje 300 milijuna eura, jer će druga polovica iznosa otići na nezavršene projekte iz prethodnog programskog razdoblja.


Po novim procjenama virski projekt košta 145 milijuna eura bez PDV-a (ranije oko 100 milijuna eura), ili nešto više od 180 milijuna eura ukupno, a uključuje podizanje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok (ono što još nije napravljeno).

Osim toga, uključuje uređaj za pročišćavanje za 53.000 ekvivalent stanovnika, opremu, mehanizaciju, vozni park, rezervne pumpe, troškove nadzora, otkupa zemljišta te troškove promidžbe i vidljivosti projekta.

Od tog iznosa 109 milijuna eura pokriva EU, dok bi ostatak od 36 milijuna eura ravnomjerno podijelili (po 12 milijuna eura) Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, državna tvrtka Hrvatske vode i jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Vir.

Trajanje projekta je 4 godine

Kako su za rok građenja predviđene četiri godine, to znači da bi Općina Vir godišnje morala izdvajati 3 milijuna eura za ovaj projekt.

U uredu komunalnog poduzeća Vodovod Vir sprema se prijava na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja


“Procjena vrijednosti projekta napravljena je vrlo realno, ali ćemo pravu cijenu ipak znati tek nakon procesa javne nabave. Očekujem ipak da bi ponude bile nešto manje, jer procjena od 145 milijuna eura uključuje i 10 posto nepredviđenih troškova.”

– ističe direktor Bašić

Iako se ne zna pouzdano kada bi odluke o financiranju aglomeracija mogle biti donesene u Ministarstvu, očekuje se da bi u razdoblju od svibnja do srpnja trebale biti javno objavljene.

“Ako uzmemo u obzir sredstva koja su na raspolaganju, naš je projekt značajno skup. No optimist sam i nadam se najboljem, jer ako prođemo, imat ćemo riješenu kompletnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu na otoku. Bit će tu još puno posla na provedbi projekta, odnosno provođenju javnih nabavi koji su postupci za sebe. Mogu završiti relativno lako i brzo, ali mogu potrajati jako dugo. Tek nakon toga dolazi gradnja s rokom od četiri godine. Nadam se najboljem.”

– poručuje direktor Bašić

Izvor i foto: Press

Naslovna Fotografija: Photo by Jacek Dylag on Unsplash