Prije 65 godina upostavljena prva trajektna linija na hrvatskoj obali

Objavio: Đurđa Baljak - 09.04.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Prva trajektna linija na hrvatskoj obali Jadrana pokrenuta je 12. travnja 1959. godine između Crikvenice na kopnu i Šila na otoku Krku

Najstariji drveni trajekt na Jadranu izgrađen je 1952. godine u šibenskom mornaričkom zavodu “Velimir Škorpik”. Izgrađen je kao desantni brod za tadašnje potrebe JRM-a. Nakon što je zastario za vojne potrebe, Kvarnerska plovidba iz Rijeke ga je otkupila 1959. godine. Trajekt je preinačen u brodogradilištu u Puntu na Krku te je nazvan “Bodulka”. Imao je kapacitet od 130 putnika i 12 vozila.

Drveni trajekt “Bodulka” prvi je put isplovio 12. travnja 1959. godine iz Šila prema Crikvenici s uzvanicima, jednim autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala. Time je započelo novo razdoblje u povijesti jadranskog putničkog prometa. Linija Crikvenica – Šilo i trajekt “Bodulka” ostali su zapisani kao prva uspostavljena trajektna linija i prvi trajekt na istočnoj jadranskoj obali.

Trajekt je ljeti isplovljavao četiri puta dnevno, a zimi dvaput. Žitelji Šila i okolnih krčkih mjesta putovali su s njim u Crikvenicu, bilo za posao ili svakodnevnu nabavku namirnica. Poljoprivrednici s otoka koristili su trajekt za prijevoz proizvoda u turističku Crikvenicu.

Jadrolinija je 1979. prodala prvi hrvatski trajekt poduzeću Jadranturist iz Rovinja, koje mu mijenja ime u Rovinjka. Sve do 2008. Rovinjka je služila za prijevoz putnika i opskrbu hotela na Crvenom otoku kod Rovinja.

Trajektna veza Crikvenica-Šilo izgubila je na značenju nakon otvaranja Krčkog mosta 1980. te je zbog nerentabilnosti ukinuta 1991. godine.

Fotografija: Muzej Grada Crikvenice

Izvor: D.G. / morski.hr

Fotografija: Muzej grada Crikvenice