Astypalea je egejski otok, udaljen i slabo povezan s kontinentalnom Grčkom. Dugo je bio “skriveni raj” poznat samo malobrojnima. Situacija se promijenila 2020. godine kada je grčka vlada sklopila inovativni ugovor s koncernom Volkswagen o uspostavljanju modernog sustava mobilnosti, jedinstvenog na cijelom Sredozemlju.

 

Ovaj ambiciozni plan, podržan projektom EMOBICITY (Interreg Europe) Europske unije, usmjeren je na transformiranje Astypalee u “otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš”. Tri godine kasnije, transformacija je impresivna, kao i njegova međunarodna popularnost koja je vrtoglavo porasla zahvaljujući publicitetu vezanom uz inovativni i zeleni karakter destinacije.

Za svega nekoliko godina, ovaj udaljeni i vjetru izložen otok postao je kozmopolitski centar. U srpnju 2022., talijanski list La Repubblica nazvao ga je “eko-održivim rajem”, proglasivši ga najljepšim grčkim otokom kojeg bi ovog ljeta trebalo posjetiti. Mjesec dana ranije, njemački list Handelsblatt pohvalno je pisao o brzom razvoju održive mobilnosti na otoku, opisavši ga kao “laboratorij budućnosti”.

Zelena preobrazba otoka Astypalea rezultat je memoranduma razumijevanja potpisanog online u studenom 2020. godine u Wolfsburgu i Ateni. Potpisali su ga Herberta Diessa, direktora koncerna Volkswagen, i Konstantinosa Fragoyiannisa, zamjenika grčkog ministra vanjskih poslova zaduženog za gospodarsku diplomaciju.

 

 

Ridesharing, električna vozila i Astybus – održive inovacije prijevoza

Prvobitno zamišljen kao šestogodišnja inicijativa, projekt je usmjeren na razvijanje novih i “čistih” usluga mobilnosti. Cilj je smanjenje i optimizacija prometa uvođenjem modernih tehnologija.

Aspekt ovih napora koji bez sumnje zavređuje najviše pažnje tiče se inovativnog transportnog sustava koji nudi digitalne usluge mobilnosti. To uključuje usluge električnog ridesharinga (prijevoz putnika od strane privatnih lica vlastitim automobilom, sa ili bez namjere stjecanja profita, op. ur.), dostupne cijele godine. Ove usluge predstavljaju značajan pomak. Bez njih na otoku bi postojala samo lokalna autobusna linija sačinjena od starih vozila koja zagađuju i prometuju samo dva-tri puta dnevno.

Lokalni vozni park bit će u cijelosti zamijenjen električnim vozilima. Nudi se i mogućnost pružanja usluga mobilnosti na zahtjev – koji će se napajati energijom iz lokalnih obnovljivih izvora, poput sunčeve svjetlosti i vjetra. Poslovna i privatna vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, koja se napajaju energijom iz konvencionalnih izvora, bit će zamijenjena s oko tisuću električnih vozila.

 

Za preobrazbu otoka ključna je pozitivna volja i potpora od strane vlasti

Grčka vlada se obvezala da će osigurati sve uvjete nužne za održavanje sustava sigurnim i provedivim u praksi. To se odnosi na kvalitetne cestovne infrastrukture i dobre signalizacije, te prikupljanje pouzdanih i opsežnih podataka o prometu i meteorološkim uvjetima. U sklopu projekta predviđeno je i testiranje autonomne vožnje.

Projekt je elaboriran u skladu s Pariškim sporazumom potpisanim na Konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, o postizanju ugljične neutralnosti do 2030. godine. Usuglašen je i s nastojanjima Atene da definira nacionalnu strategiju o zaštiti okoliša fokusiranu na korištenje čiste energije.

Na Astipaleji se nadaju da će tijekom narednih godina postići potpunu energetsku neovisnost i tako postati uzor drugim otocima.

 

Od početka 2021. postignuti su značajni pomaci

Nakon prve faze, usmjerene na poboljšanje otočne infrastrukture i električne mreže, na red je došlo rješavanje pravnih pitanja vezanih uz usluge “prijevoza na zahtjev”. Dovršena je digitalna platforma programa i u travnju 2021. instalirano je prvih dvanaest javno dostupnih stanica za punjenje. Mjesec dana kasnije na otok su dopremljena prva električna vozila za lokalni prijevoz. Projekt je od tada u neprekidnom razvoju.

Početkom ove godine pokrenut je prijevoz na zahtjev pod nazivom “Astybus” (“asty” na grčkom znači grad). Proteklih mjeseci građanima su dodijeljena prva električna vozila, a naredna isporuka se očekuje u rujnu. Napuštena vozila iz svih dijelova otoka dovoze se radi recikliranja, a lokalni vozači se obučavaju za upravljanje centrom za prijevoz na zahtjev.

 

Uključenost lokalne zajednice u zelenu tranziciju

Vrijedno je spomenuti da je općina uspjela uključiti lokalnu zajednicu u zelenu preobrazbu otoka. Prije poduzimanja važnih koraka organizirane su otvorene debate i kampanje javnog informiranja. Koncern Volkswagen obvezao se da će surađivati sa zainteresiranim stranama na transformaciji jednog dijela lokalnih djelatnosti fokusiranih na iznajmljivanje vozila u sustav dijeljenja prijevoza, koji nudi električne skutere, bicikle i automobile.

Iako je suviše rano za procjenu efekata ovog novog projekta, jasno je da postoji veliki potencijal za pozitivne promjene u ekološkom, gospodarskom i društvenom smislu. Prema svjedočenjima lokalnog stanovništva koja je prikupio OBCT, svakodnevni život na otoku već se poboljšao, s obzirom da je novi prijevoz udobniji i manje zagađuje.

Po riječima Ioanne Marianaki, predsjednice jedne otočne kulturno-obrazovne udruge, najočiglednija promjena jeste smanjenje akustičnog onečišćenja.

“Električna vozila ne proizvode nikakav zvuk i znatno su brža. Ovaj projekt je odista poboljšao prijevozni sustav”, objašnjava.

 

 

Zelene promjene potaknule i razvoj turizma

Međunarodni publicitet donekle je utjecao na ovogodišnju turističku sezonu. Obraćajući se nedavno lokalnim medijima, gradonačelnik Astypalee Nikos Komineas izrazio je zadovoljstvom brojem posjetitelja.

“Astypalea je ‘preplavljena’ ljudima. Povećan broj posjeta je velikim dijelom posljedica vidljivosti koju je otok stekao u medijima zahvaljujući svojim pionirskim inovacijama u području javnog prijevoza i elektrifikacije. Otok je vrlo cijenjen zbog svoje ljepote, ali i zbog inicijativa koje ovdje provodimo”, kaže Komineas.

Egejsko sveučilište pokrenulo je istraživanje s ciljem prikupljanja utisaka turista po pitanju transformacije Astypalee u “inteligentan i održivi otok”. Rezultati bi mogli poslužiti kao polazna točka za definiranje politike u tom području.

Naravno, povećan broj turista pozitivno je utjecao na lokalno poduzetništvo, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i narednih ljeta.

“Svi pričaju o gospodarskom procvatu Astypalee. Možete li zamisliti da su oni koji su prije nekoliko godina nudili turistima ‘sobe za najam’ po skromnim cijenama sada vlasnici ‘luksuznih vila za najam’. Poznajem osobe koje su se bile definitivno preselile u Atenu jer ovdje nisu mogle zaraditi za život, a sada se vraćaju, barem tijekom ljetnih mjeseci, i ulažu u tradicionalna obiteljska poduzeća ili u imanja svojih djedova”, kaže Nefeli.

Prestiž je bitna naknada za zajednicu koja se svake zime suočava s velikim teškoćama: otežan pristup uslugama, izoliranost, „odljev mozgova“ i prekarnost.

 

Ostali problemi teške pristupačnosti otoka i nedostatak osoblja u školstvu i medicini

“Da, široki publicitet sigurno je doprinjeo turizmu i poduzetništvu. Riječ je o lančanoj reakciji. Međutim, naš glavni problem ostaje neriješen. Otok je teško pristupačan. Činjenica da smo na udaljenom mjestu znači da tijekom zime nedostaju nastavnici i ljekari; kada je loše vrijeme ne možemo koristiti bitne usluge”, objašnjava Marianaki.

Prerano je da bismo znali hoće li blistavo i obećavajuće ljeto koje je Astypalea proživjela ove godine imati opipljive efekte na dugoročno upravljanje otokom i rješavanje nekih od njegovih kroničnih problema. Čim prođe vrhunac sezone mnogi će obustaviti svoje djelatnosti i napustiti otok zajedno sa svojim obiteljima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li inovativne inicijative koje se trenutačno provode uspjeti potaknuti ljude koji su porijeklom s otoka da se češće vraćaju doma, a one koji ga još uvijek ne poznaju da otkriju ovaj mali, miran otok koji nudi visoku kvalitetu života. U takvom scenariju, mogla bi se iznjedriti učinkovitija rješenja problema povezanosti.

Ako se pokaže da je eksperiment Astypalea dugoročna inicijativa, a ne još jedan balon, poput brojnih kratkoročnih “pirotehničkih investicija” u zemlji, njegove dobre prakse mogle bi biti ponovljene u drugim izoliranim područjima Grčke, koja obiluju potencijalima te bi mogla postati energetski učinkovitija.

Ova inicijativa ima još veću dodanu vrijednost u kontekstu aktualne energetske krize. Kada se know-how razvije i testira na svim razinama, sve postaje moguće.

 

Pokret Otoka u studijskom posjetu Astypalei

Predstavnice Pokreta otoka Mirna Dalić i Maja Jurišić trenutno se nalaze na Astypalei u sklopu studijskog posjeta. Cilj posjeta je razmjena znanja i iskustva s ciljem jačanja kapaciteta za razvoj projekata energetske tranzicije EU otoka.

Više o tome pročitajte u članku:

POKRET OTOKA predstavlja hrvatske otoke na studijskom posjetu u Grčkoj

 

 

_______________

Autor: lupiga.com

Naslovna fotografija: Mirna Dalić, Pokret otoka

Fotografije u tekstu: lupiga.com