PRIMJER DOBRE PRAKSE: Vinkovačka tvornica ulaganjem u zelenu energiju višestruko profitirala

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.02.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Tvornica Grad-Export ugradila je sunčanu elektranu na krov, proizvela dovoljno el. energije za svoje potrebe, ali i za prodaju viška HEP-u. Na taj način, u ova krizna vremena, očuvana su sva radna mjesta.

 

Sunčana elektrana izgrađena je u sklopu projekta „Bilateralnom suradnjom do povećane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora: Sunčana elektrana Grad-Export”.

Ukupna vrijednost projekta je 650.360,05 eura, a bespovratna sredstva Islanda, Lihtenštajna i Norveške iznose 301.184,26 eura. Tim sredstvima osigurana je izgradnja integrirane fotonaponske elektrane snage 877,88 kWp na krovu vinkovačke tvornice Grad Export.

 

.

Kako je tekao proces i s kojim ciljem je elektrana izgrađena?

Glavni je cilj projekta smanjenje štetnih emisija CO2 te stabilnost opskrbe energijom.

Sunčana elektrana na krovovima hala tvornice u ovom je trenutku jedna od najvećih u Slavoniji i Baranji ovoga tipa – na krovovima proizvodnih pogona.

Vinkovačka tvornica zapravo je uslijed energetske krize prouzročene agresijom Rusije na Ukrajinu bila doslovce prisiljena ići u investiciju proizvodnje struje i održivost. Godišnje troše oko milijun kWh struje, a kroz ovu sunčanu elektranu uspijevaju izmiriti svoje potrebe.

„Struju koju proizvodimo subotom i nedjeljom kada pogoni ne rade, a to je negdje preko 200 tisuća Kwh, prodajemo HEP-u i oni je distribuiraju dalje”, istaknuo je danas Petar Šimić, vlasnik tvrtke Grad Export.

 

Projekt je završen u rekordnom vremenu

Od prijave projekta do puštanja elektrane u probni rad prošlo je manje od godinu dana. Uz ovaj projekt uspjeli su zadržati proizvodne cikluse, zadržali su sve djelatnike u proizvodnji i nastavili s izvozom, a prema pokazateljima već je vidljivo da će i ova godina biti jedna od rekordnih. Napominju da su im pomogle i mjere pomoći naše Vlade kada je riječ o cijenama struje i plina.

 

 

 

Grad-Export profilirao se kao nositelj vinkovačkog gospodarstva

Grad-Export jedan je od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata. Izvoze u 31 državu unutar Europske unije, ali i u SAD i Kanadu. Zapošljavaju 211 djelatnika.

Kroz ovaj projekt učinio je još jedan vrlo kvalitetan iskorak u svom poslovanju, istaknuo je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

„Potrebno je ulagati u zelenu energiju koristeći obnovljive izvore energije i mogućnosti financiranja kroz razne europske fondove. Tako možemo smanjiti troškove energenata, biti konkurentniji na tržištu i naravno zadržati radna mjesta. Europski zeleni plan kaže kako 2050. godine emisija CO2 mora biti nula stoga će ovakvih i sličnih poziva u budućnosti biti još i više”, istaknuo je Josip Romić.

 

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Naslovna fotografija: Pixabay

Fotografije u tekstu: novosti.hr/Grad-Export