Nacionalni park Mljet se svakodnevno susreće s problemom morskog otpada koji ugrožava obalu najstarijeg zaštićenog morskog područja na Sredozemlju. Uz velike napore djelatnika Nacionalnog parka i brojnih volontera koji svakodnevno čiste obalu, nastoji se umanjiti šteta koju morski otpad nanosi prirodi i okolišu.

Svjesni negativnog učinka na biljni i životinjski podvodni svijet, Nacionalni park Mljet udružio se sa znanstveno – edukativnom ekspedicijom Operation Wallacea (Opwall) koja surađuje s udrugama Društvo 20000 milja i Duboko Plavetnilo iz Hrvatske te provodi programe biološkog istraživanja diljem svijeta u 15 različitih država s ciljem promicanja zaštite prirode i okoliša, edukacije srednjoškolaca i studenata iz svih dijelova svijeta.
.

U razdoblju od 12.6. do 12.8. provodi se tečaj Ekologije Jadrana za više od 200 međunarodnih volontera i studenata.

Cilj obuke u sklopu tečaja je omogućiti mladima praktično iskustvo terenskog rada te će oni znanstvenom osoblju u ekspediciji pomoći u kvalitetnom istraživanju podmorja NP Mljet kroz prikupljanje podataka i provedbu programa monitoringa.

Uz te aktivnosti, studenti i volonteri sudjeluju u čišćenju obale te se radi znanstveni monitoring naplavnog otpada prema DeFishGear protokolu koji se koristi diljem Europe u svrhu klasifikacije i kvantificiranja različitih tipova naplavnog otpada.
.

U uvali Grabova sudionici ekspedicije su skupili 84 vreće otpada u dva čišćenja

Na površini plaže dužine 30m i širine 5m od vodne linije prikupili su;

  • stiropor – 3,1kg
  • mekana plastika(vrecice, omoti od hrane, etc) – 0.9kg
  • tvrda plastika (boce – 250 komada, slamke i lizalice – 189 komada) – 3,2kg
  • čepovi od boca – 1.7kg (previše za pojedinačno brojanje)
  • medicinski otpad – 26 igli

S obzirom da svakim jačim vjetrom i morskom strujom dolaze i nove količine morskog otpada, NP Mljet i ovim putem šalje apel za odgovorno korištenje i ispravno odlaganje otpada kako bi naše more i obala bili čisti.

__________
Izvor: Morski.hr
FotografijaMorski.hr