Profesionalno usmjeravanje u sklopu energetske tranzicije

Objavio: Martin Tuđen - 07.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Energetska tranzicija je i društvena promjena. Profesionalno usmjeravanje kroz energetsku tranziciju će tako imati poveću ulogu.

Pedro Sereno i Marco Gervasi, članovi Europske energetske mreže mladih (EYEN) u svojem blogu objašnjavaju važnost profesionalnog usmjeravanja u budućnosti.

Smatraju kako energetska tranzicija nije samo tehnološka transformacija, već i društvena. Sada kada znamo da pitanje energetske tranzicije ne počinje s “ako”, nego “kada”, prilično je sigurno da će budućnost izgledati drugačije. To se posebice odnosi na poslove i radnu snagu.

Mladi su ključ

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) predviđa kako će energetska tranzicija stvoriti 40 milijuna radnih mjesta. S ovim napretkom, naravno dolaze i mnogi izazovi. Autori ističu kako je jedan od glavnih, manjak radne snage u tom sektoru.

Energetski sektor često je gledan kao složen i s malo jasnoće kako se mlada osoba dugoročno može ostvariti unutar njega. Autori smatraju kako je to potrebno promijeniti.

“…potrebno (je) provesti mjere koje potiču više mladih ljudi da se okušaju u ovom području, donose svoje nove perspektive, tehnološko znanje i osjećaj hitnosti – što su ključni elementi za poticanje promjena. To se može postići inovativnim rješenjima čiji je cilj premošćivanje jaza u znanju, stvaranje više mogućnosti u obrazovanju i jačanje školskih kurikuluma”, ističu Sereno i Gervasi.

Edukacija je veoma bitna

S obzirom na to, autori predstavljaju obrazovanje i edukaciju kao katalizator promjena. U svojem blogu spominju i Energy Transition Careers Compass (ETCC). To je digitalni alat koji korisnicima pomaže smjestiti pojedini posao s odgovarajućim znanjima i vještinama. Alat je razvijen od strane organizacije Youth for youth u suradnji s Green Jobs Tree koji trenutno opisuje više od 100 poslova objašnjavajući čime se koja profesija bavi te koje su kompetencije i jedinstvene vještine potrebne.

Također, ističu i anketu koja pomaže EYEN-u da prikupi i sažme informacije o studentima i mladim ljudima koji su tek stupili na tržište rada.

__________________________________

Izvor: sustainable-energy-week.ec.europa.eu

Naslovna fotografija: Image by Maria Godfrida from Pixabay