Projekt ‘eMUlzija 2 – energija mladih u lokalnoj zajednici’ uspješno završen

Objavio: Pokret Otoka - 24.01.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Projektnim radom, razmjenom ideja i dramskim amaterizmom mladih obogatili društveni život ruralnih lokalnih zajednica Murtera i Promine

Drugo izdanje projekta ‘eMUlzija 2 – energija mladih u lokalnoj zajednici’ financiranog od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade je službeno završen!

Kroz 2023. godinu udruga Argonauta doprinjela je osnaživanju kapaciteta mladih u svrhu preuzimanja uloge aktivnih građana, u Murteru i Promini. Ovim projektom educirali su mlade o društvenom poduzetništvu i volonterizmu te ih osnažili za društveni aktivizam. Sve kroz doprinos projekta dramskom amaterizmu mladih u Murteru.

Kako su to postigli? 

Mladi su na vikend seminaru u Eko kampusu ‘Krka’ u Puljanima neformalnim putem upijali znanje o aspektima provedbe projekta. Kroz stavke poput raspolaganja budžetom i prepoznavanje prilika u svojoj lokalnoj zajednici. Seminar je rezultirao projektnim prijedlozima koji su izbrušeni na drugom vikend seminaru u Murteru, a na kraju i realizirani. Mladi iz Murtera su za svoj projekt omogućili lokalcima novo mjesto za opuštanje uz veličanstveni pogled na Kornate – drvenu ležaljku na brdu Raduč. Tako su mladi iz Promine organizirali četiri kreativne radionice za djecu na kojima su izrađivali prigodne jesenske motive i božićne ukrase.

Kroz sufinanciranje projekta, na kazališne daske postavljena je predstava ‘Ma možemo mi to’, kako bi mlade u ruralnoj sredini osnažili i uključili u društveni život kroz dramski amaterizam. Mladi glumci su naučeno primijenili u predstavi koja tematizira aktualni društveni problem – preopterećenost mladih svakojakim organiziranim aktivnostima, pod nazivom ‘Ma možemo mi to’, te su je izveli premijerno u Murteru i u Oklaju.

Premijera nove predstave, u produkciji partnera na projektu, udruge Dramskih amatera Murter ‘Ma možemo mi to’ održala se 20. svibnja, 2023. u sklopu manifestacije Dani kazališta u Murteru. Ova kazališna poslastica u režiji Ane Vodopije, sufinancirana iz projekta ‘eMUlzija 2’. Oduševila je publiku svojom originalnošću i izvrsnim izvedbama velikih i malih glumaca – redom, Sandre BašićVeronike Đonđivić, Ane ĐonđivićPera DžinićaJosipa JurageMie Lukin, Blanke ŠikićLane TurčinovMaje TurčinovFabiana Pilipca, Filipe Rameše i Šime Rameše.

Predstava je gostovala u općini Promina, u Domu kulture u Oklaju, 27. svibnja, 2023.godine.

Mladi su kroz projekt, također imali priliku dobiti uvid u program Europske snage solidarnosti. Projekt je održan od strane Argonautinih međunarodnih volonterki Sarah iz Jordana i Rose iz Francuske. Mladi su se informirali o prednostima ovog programa volontiranja, što im može donijeti i kako izgleda volonterski put. Projekt je zaokružen mini-konferencijom na kojoj su imali priliku retrospektivno sagledati tijek projekta i sve što je učinjeno.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u projektu, te se nadamo da će mladi nastaviti razvijati svoje vještine i mijenjat svoje ruralne lokalne zajednice na bolje – što će moći uraditi kroz nastavak projekta koji započinje u siječnju 2024., poručuju iz Udruge Argonauta.

Izvor: Dalmatinski portal

Fotografija: Dalmatinski portal