Projekt ŠUŠKA u Prvić Luci

Objavio: Martin Tuđen - 02.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U Prvić Luci, 25. lipnja, započeo je ciklus radionica izrade škanjela od iskorištenih plastičnih kesa i čepova.

U utorak, 25. lipnja započeo je ciklus radionica izrade škanjela financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Škanjel je riječ kojom lokalni stanovnici na otoku opisuju malu klupicu za odmaranje nogu. Drugi nazivi za klupicu su banak ili bančić. Radionica se održava u Prvić Luci u sklopu projekta financiranog iz fonda za osnaživanje otočnog civilnog društva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Radionicu vode poznati reciklatori plastike Hrvoje Đukez, akademski slikar i dizajner i Jakov Habjan, produkt dizajner. Oni su ujedno i partneri lučke udruge Otok, nositelja projekta ŠUŠKA.

Ideja radionice je da polaznici prikupe otpadni plastični materijal koji, uz pomoć voditelja, mogu pretvoriti u reprezentativni uporabni predmet. Predmet koji može poslužiti kao stolac ili stolić. Također, “duh radionice” je da je svaki škanjel jedinstven s obzirom na materijale i boje koje polaznici odaberu.

Dok ŠKA u nazivu označuje škanjel, ŠU s početka ŠUške odnosi se na šudare koji će šivati u nastavku projekta. Tečaj šivanja za odrasle nastavit će se 6. i 7. srpnja.

___________________________________

Izvor: infovodice.com

Naslovna fotografija: Image by Stefan Schweihofer from Pixabay