Projekt “Young Energy Europe”

Objavio: Martin Tuđen - 09.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Cilj projekta “Young Energy Europe” je poboljšanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama unutar tvrtki i organizacija.

Kroz ovaj projekt, mladi stručnjaci iz različitih industrija prolaze edukaciju za energetskog skauta (Energy Scout), osposobljavajući se za praćenje i smanjenje potrošnje energije unutar svojih organizacija.

Edukacija za energetske skaute

Projekt, koji se provodi u suradnji s njemačkim vanjskotrgovinskim komorama u Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, omogućuje zaposlenicima na početku karijere da nauče prepoznati i iskoristiti potencijal uštede energije u svojim tvrtkama. Nakon teorijske edukacije, sudionici primjenjuju stečena znanja u praktičnoj fazi unutar svojih tvrtki.

Financiranje i podrška

Projekt “Young Energy Europe” financiran je u sklopu Europske inicijative za zaštitu klime (EUKI), koju podržava Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (BMWK). Kroz ovu inicijativu, sudionici imaju pristup resursima i podršci koja im omogućuje implementaciju energetski učinkovitih rješenja.

Prednosti za tvrtke

Tvrtke koje sudjeluju u projektu ostvaruju brojne prednosti:

  • Provjera potrošnje resursa i energije: sudionici analiziraju trenutnu potrošnju resursa, identificirajući potencijal za uštede.
  • Prijenos znanja: konkretna realizacija uštede energije i troškova kroz praktične projekte.
  • Benchmarking: usporedba s drugim tvrtkama u kontekstu održive proizvodnje i CO2 neutralnosti.
  • Usklađenost s normama: projekti često ispunjavaju zahtjeve za kontinuiranim poboljšanjima prema ISO 50001, ISO 14001, EMAS i drugim standardima.
  • Održivi imidž: rastuća važnost ekoloških aspekata doprinosi boljem imidžu, marketingu i lojalnosti zaposlenika.
  • Čišća industrija: mjerljiv doprinos čišćoj industriji.

Prednosti za sudionike

Sudionici edukacije dobivaju priliku:

  • Stjecanje znanja: uče o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, upravljanju energijom i zaštiti okoliša od renomiranih stručnjaka.
  • Razvoj projekata: razvijaju vlastite projekte unutar tvrtki.
  • Zaštita klime: aktivno doprinose zaštiti klime.
  • Priznata kvalifikacija: dobivaju priznatu AHK kvalifikaciju “Energy Scout“.

Detalji edukacije

Sljedeća edukacija održat će se od 22. do 24. listopada 2024. u Zagrebu. Zainteresirane tvrtke mogu prijaviti svoje zaposlenike, do maksimalno pet sudionika po tvrtki. Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika je ograničen, s prednošću za osobe do 35 godina.

Radionice i praktična faza

Edukacija se sastoji od četverodnevnih radionica koje pokrivaju teme energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, upravljanja energijom i zaštite okoliša. Polaznici imaju priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih tvrtki. Nakon radionica, slijedi nekoliko tjedana praktične faze u kojoj Energy Scouts osmišljavaju prijedloge za uštede energije u svojim tvrtkama, koristeći mjernu opremu koja im je besplatno dostupna.

Prezentacija projekata

Na kraju edukacije, sudionici prezentiraju svoje projekte pred stručnim žirijem. Najbolji projekti bivaju nagrađeni, a svi polaznici koji predstave svoje prijedloge dobivaju certifikat.

Projekt “Young Energy Europe” predstavlja izvanrednu priliku za mlade stručnjake i tvrtke da zajednički doprinesu održivijoj budućnosti kroz povećanje energetske učinkovitosti i klimatske svijesti.

Proces kvalifikacije

Ovdje možete pristupiti prijavnici za edukaciju.

Putem ove poveznice možete pristupiti rasporedu radionica.

Ovdje možete pronaći brošuru.

__________________________________

Izvor: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

Naslovna fotografija: Image by Ben Kerckx from Pixabay