Projektom „Putevima antičkih civilizacija“ djeca istražuju šoltanske i dalmatinske lokalitete

Objavio: Pokret Otoka - 04.06.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U periodu od 29. svibnja do 2. lipnja 2023. održana je treća aktivnost unutar Erasmus+ KA2 projekta Putevima antičkih civilizacija koji se provodi do kraja veljače 2025. godine.

Projekt “Putevima antičkih civilizacija” promiče svijest o važnosti antičke povijesti i njenom utjecaju na suvremeni svijet.

Učenici istražuju i upoznaju različite aspekte antičkih civilizacija kroz brojne aktivnosti, radionice i terenske posjete.

Suradnja OŠ Grohote i OŠ Tvrđava iz Petrovardina

Jana, Aurora, Lara, Luka, Mišo i Đorđe, učenici 5. i 6. razreda Privatne osnovne škole Tvrđava iz Petrovaradina, sa svojim voditeljicama su boravili u Osnovnoj školi Grohote na otoku Šolti i zajedno sa šoltanskim šestašima Tonijem, Karlom Š., Karlom B., Tončicom, Lorisom i Nikolom otkrivali i proučavali antičke lokalitete u neposrednom okruženju.

Intenzivan obilazak arheoloških nalazišta započeo je na Šolti posjetom antičkim lokalitetima u uvali Banje u Rogaču, a nastavio se do Dioklecijanovog ribnjaka u uvali Piškera, ostataka vila rustika i sarkofaga pronađenih na otoku.

Nakon obilaska lokaliteta na Šolti učenici i zaposlenici su posjetili Arheološki muzej u Zadru i antičke lokalitete u samom centru grada, Arheološki muzej u Splitu, Salonu i Dioklecijanovu palaču u Splitu.

Učenici imali priliku sudjelovati u radionici Antički detektivi u Saloni

Uz terenski rad i stručno vodstvo zaposlenika dvaju  posjećenih arheoloških muzeja održan je i niz tematskih radionica u OŠ Grohote uz vođenje učiteljica Ivane Čulić Farac , Brune Ovčar, Sanele Puljiz Široki i Katarine Marković. U okviru posjeta antičkoj Saloni, učenici su sudjelovali u radionici Antički detektivi, uz izvrsno stručno i pedagoško vođenje Luke Donadinija.

U završnom danu svoje mobilnosti svi učenici su imali priliku saznati više o antičkim lokalitetima na Šolti od gospodina Tomislava Beronića kojemu su na početku školske godine pomagali u testiranju Virtualnog vodiča otoka Šolte (VIVOŠ-a).

Sudjeluje i DVD Šolta

U provođenju terenskih aktivnosti učenicima su volonterskim radom pomogli DVD Šolta, ostali zaposlenici OŠ Grohote i roditelji djece uključene u projekt.

Projektne aktivnosti nastavit će se zajedničkom virtualnom suradnjom i radom na digitalnom trojezičnom vodiču posjećenih lokaliteta.

_____________________________________

Autor: Pokret otoka

Fotografije: OŠ Grohote