Pronalazak neotkrivenog arheološkog lokaliteta na otoku Šćedru

Objavio: Pokret Otoka - 25.06.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Tijekom uvježbavanja protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike od 15. do 21. lipnja 2023. godine dogodio se značajan pronalazak u akvatoriju otoka Šćedra.

Na dubini od 50 metara otkriven je potpuno očuvan arheološki lokalitet koji dosad nije bio poznat.

Uvježbavanje protuminskih ronitelja

U prvom tjednu uvježbavanja, koje se odvijalo u akvatoriju otoka Čiovo, ronitelji su koristili različite vrste opreme poput podvodnih autonomnih vozila i daljinski upravljanih podvodnih vozila. U drugom tjednu aktivnosti su se preselile u akvatorij otoka Hvara.

Odabir lokacije i provedba aktivnosti

S obzirom na mogućnost izvođenja podvodnih aktivnosti u nepovoljnim vremenskim uvjetima i na informacije Ministarstva kulture i medija o postojećim i potencijalnim arheološkim lokalitetima, odabrano je područje oko otoka Šćedra za provođenje vježbe. Ova aktivnost provedena je u suradnji Ministarstva obrane, Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture i medija te Sveučilišta u Splitu.

Otkriće neotkrivenog brodoloma

Nakon određivanja područja pretrage, provedeno je višeslojno snimanje dna. Analizom dobivenih podataka identificirane su neke potencijalne pozicije koje bi mogle predstavljati arheološka nalazišta. Timovi su zatim koristili podvodno vozilo ROV (daljinski upravljano vozilo) opremljeno manjim sonarom i kamerom za pregled ciljanih pozicija. Hrvatski i talijanski ronioci su zajedno obavili zaron kako bi utvrdili kontekst nalaza.

Podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone na predmetnoj poziciji te su utvrdili kako je riječ o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, koji leži na dubini od 50 metara. S obzirom na dataciju i očuvanost nalazišta, riječ je o jednom od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana. Buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju.

Izvor: MORH.HR

Fotografija: Unsplash