PRVA GENERACIJA 2019. – Među pet nagrađenih radova, čak su dva otočka!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.05.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Zadatak je bio izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 globalnih Ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena.

Prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a pet najboljih plakata izradili su timovi iz:
.

  • Srednje škole Hvar (Gabrijela Jurić, Stella Miša)
  • Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa (Tamara Bajsić, Dina Vojković)
  • Prve ekonomske škole iz Zagreba (Dora Celić, Andrea Vrhovac, Ivan Pišković, Marko Andrić, Luka Cikoja)
  • Škole za medicinske sestre Vrapče (Gabrijela Ambruš, Paula Roher)
  • Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice (Adrian Hlebar, Sara Višak, Emil Kukec, Ana Marija Buhić, Nadja Jandrašec)

.

Više od 150 učenika iz hrvatskih srednjih i osnovnih škola sudjelovalo je u ovogodišnjem izdanju projekta „Prva Generacija – Globalni ciljevi održivog razvoja (COR/SDG) i moj grad/škola“, koji u Hrvatskoj provode veleposlanstvo Švedske, i udruge civilnog društva WWF Adria, Terra Hub Hrvatska i ODRAZ, uz podršku 24sata.

Njihovi plakati o važnosti i ujtecaju klime bit će dio završne izložbe Agenda 2030 koju je izradio Švedski Insitut, a koja će biti postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 05. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu – obaviještavaju nas iz Udruge Terra Hub.
.

30. lipnja pridružite se panelu u Zagrebu

Na dan otvorenja izložbe, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine od 10.30 do 12 sati održat će se panel Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030 u Stablu znanja Studentskog centra na kojem će sudjelovati mr.sc. Roman Ozimec, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske; Dunja Mazzocco Drvar, RTL; Hrvoje Dragušica, voditelj Održivog razvoja IKEA Hrvatska; dr.sc.Deni Porej, WWF Adria; Laura Skala, pokretačica školskog štrajka za klimu (SS4C) Zagreb te mladi koji su pobijedili na natječaju.

Panel će moderirati Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta „Planet ili plastika“ National Geographic-a.

U četvrtak, 30. svibnja 2019. također u sklopu projekta, u Kinoteci (Kordunska 1, Zagreb) u 17.30 sati bit će prikazan dokumentarni film „Prije potopa“ koji govori o klimatskim promjenama, a prodrucirali su ga Leonardo DiCaprio, Fisher Stevens, James Packer; i Martin Scorsese. Ulaz na projekciju je besplatan.
.

Projekt Prva Generacija je rezultat inicijative koju je 2016. godine pokrenula vlada Švedske, a kojoj je cilj podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. ”Čestitam pobjednicima i profesorima mentorima!

Iznimno smo sretni da se u tri godine u Hrvatskoj inicijativi odazvalo više od 100 škola i oko 400 učenika. To pokazuje da su mladi zainteresirani za Ciljeve održivog razvoja za čije je ostvarenje ključna suradnja između svih relevantnih aktera što svakako uključuje mlade.”, istaknula je Diana Helen Madunic, veleposlanica Švedske.

Prve je godine u Hrvatskoj projekt #PrvaGeneracija2017 bio natječaj u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva. U projektu je sudjelovalo 55 srednjih škola u Hrvatskoj, a u polufinalni dio natjecanja ušlo je 86 učenika iz 36 srednjih škola u Hrvatskoj.
.

Najboljih deset svoje je govore držalo na završnom događanju u Hrvatskom saboru

Projekt se provodio pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Kampanja #PrvaGeneracija2018 bila je natjecanje za učenike srednjih škola u Hrvatskoj u kreiranju informativne kampanje na temu jednog od 17 UN-ovih razvojnih ciljeva. Organizator projekta bilo je veleposlanstvo Švedske u Hrvatskoj, a partner projekta Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova također je pružilo podršku projektu. U projektu je sudjelovalo nešto više 200 učenika iz 42 srednje škole u Hrvatskoj. Najbolja tri tima, pozvana su da svoje kampanje predstave na Nacionalnoj konferenciji mladih pred stotinjak vršnjaka.
.

O udruzi Terra hub

Terrs Hub je nevladina neprofitna udruga koju je 2016. osnovala grupa multidisciplinarnih stručnjaka i praktičara koji dijele strast prema razvoju koji je dobar za ljude i prirodu. Naša specijalnost, stručna znanja i iskustvo je u integriranom pristupu. Stalno istražujemo moguća rješenja i inovativne modele niskougljičnog razvoja te održivog gospodarenja resursima kako bi zajedno dostigli viziju koju ocrtava Agenda 2030 i Sporazum o klimi iz Pariza. Koordinator smo zajednice za klimatske inovacije EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj.

Za dodatne informacije: www.terrahub.eu

___________
Izvor: Terra hub
Fotografija: WWF Adria