Od 14. do 19. veljače glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je boravio u Jelsi. Nastavljene su aktivnosti u suradnji s Turističkom zajednicom Jelsa vezano za proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i područja oko eko-etno sela Humac prvim Međunarodnim parkom tamnog neba na našim otocima.

 

U proteklih nekoliko dana nastavljena su detaljna mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području čitave općine, a na zgradi Poljoprivredne zadruge „Vrisnik“ na Humcu je postavljena još jedna kamera Hrvatske meteorske mreže odnosno Globalne meteorske mreže koja za razliku od postojeće kamere može snimati cijelo nebo odjednom i bilježiti meteore (aktualne snimke i podaci dobiveni putem nove kamere mogu se pratiti na sljedećoj poveznici.

Pored nove kamere, na Humcu je uspostavljena bolja internetska veza te je osiguran besplatan pristup Internetu posjetiteljima na širem području oko zgrade Poljoprivredne zadruge „Vrisnik“.

U srijedu je u Općini Jelsa održan sastanak na kojem su sudjelovali načelnik općine Nikša Peronja, predsjednik općinskog vijeća Ivan Grgičević, direktorica Turističke zajednice Jelsa Marija Marjan i glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Bilo je riječi o aktivnostima provedenim tijekom prošle godine i proteklih dana, mjerenju svjetlosnog onečišćenja i dodatnom poboljšanju rasvjete na vjerskim i kulturnim objektima kako bi bila ekološki prihvatljivija, planu aktivnosti koje bi se trebale nastaviti u travnju te o rekonstrukciji zgrade i njenoj prenamjeni u centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom u svrhu daljnjeg razvoja astroturističke ponude na području Općine Jelsa.

Naime, za potrebe izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju školske zgrade u Poljicama i daljnje aktivnosti oko proglašenja zajednice tamnog neba.

Projekt stvaranja novog turističkog proizvoda na području Jelse kroz proglašenje cijelog teritorija Općine Jelsa zajednicom tamnog neba, a područja oko eko-etno Humac parkom tamnog neba te izgradnja potrebne infrastrukture kao što je centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom te osiguravanje drugih potrebnih sadržaja i usluga prvi je takav sveobuhvatan projekt usmjeren razvoju astroturizma u Hrvatskoj.

 

 

__________

Izvor: www.tzjelsa.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com